Poslanci zvažují zákaz kouření i v autech s dětmi, jeho účinnost je ale v nedohlednu

E-cigareta

E-cigareta Zdroj: CC BY-ND 2.0: Joseph Morris

Lidé v Praze 6 pohazují v okolí restauračních zařízení cigarety (ilustrační foto).
V okolí restauračních zařízení se povalují cigaretové nedopalky, úřad s tím chce skoncovat (ilustrační foto).
e-cigareta
Konec „hezkým“ cigaretám: Drastické obrázky na krabičkách i v ČR
Konec „hezkým“ cigaretám: Drastické obrázky na krabičkách i v ČR
12
Fotogalerie

Návrh zákazu kouření na sebe bere novou podobu. Vládní protikuřácký zákon prochází napodruhé sněmovnou. Poslanci, a to i koaliční, k němu opět přidávají svoje nápady.

 

Vládní návrh, který zakazuje kouření v restauracích, na jaře poslanci odmítli. Vláda jej pak rychle poslala do sněmovny znovu. Včera prošel poměrně hladce zdravotním výborem a jeho projednávání tak může pokračovat.

Už nyní je jasné, že nezačne platit od letošního silvestra, jak předpokládal původní návrh. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje účinnost od konce května příštího roku. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) přitom nechce ani tipovat, jestli se toto datum stihne.

Po jarním fiasku se sice předsedové koaličních stran dohodli na konkrétní podobě, v jaké budou návrh znovu prosazovat, to ale nebrání ani některým koaličním poslancům předkládat pozměňovací návrhy.

Podle návrhu Rostislava Vyzuly (ANO), který zdravotní výbor podpořil, by se nesmělo kouřit v autě, ve kterém jede dítě. O tomto návrhu jednala sněmovna už na jaře, kritici tvrdili, že je takový zákaz špatně vymahatelný.

Němeček žádný z pozměňovacích návrhů nepodporuje. Ty, které zatím zdravotní výbor podpořil, mu ale ani nevadí. „Žádný z nich nemění smysl zákona, neoslabuje ho,“ říká.
Podle Vyzuly se zřejmě k protikuřáckému zákonu bude muset konat další koaliční jednání. „Koalice bude muset reagovat na podané návrhy,“ uvedl Vyzula. „Předkládám dva návrhy, když nebudou přijaty, já ten zákon určitě neshodím,“ dodal.

Na jaře nebylo pro zákon dost koaličních hlasů údajně proto, že prošel dílčí návrh povolit v restauracích stavebně oddělné kuřárny. Ten je opět ve hře. Poslanec Marek Benda (ODS) kromě toho navrhuje kuřárny i v kulturních zařízeních nebo na sportovištích. Pro koalici je to nepřijatelné. „Chceme kuřáky vyhnat z restaurací do ulic, tam se škodlivé látky rozptýlí,“ říká Jaroslav Krákora (ČSSD).