Češi organizovali převoz migrantů do Británie, hrozí jim 20 let

Migranti na hranicích Německa a Rakouska

Migranti na hranicích Německa a Rakouska Zdroj: ctk/ap

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadržel na základě eurozatykače tři muže a jednu ženu české státní příslušnosti, kteří údajně byli hlavními organizátory nelegálního převozu migrantů z Albánie, Sýrie, Makedonie a Kosova do Británie. Mezinárodní organizované skupině hrozí v Belgii pět až 20 let vězení. Jako řidiče nákladních vozů s migranty prý najímala sociálně slabé Čechy a Slováky.

Na rozkrytí mezinárodní organizované skupiny pracovaly vyšetřovací týmy z Česka, Velké Británie, Belgie a Německa. Na odhalení a zadokumentování trestné činnosti měla podle Hantáka dominantní podíl právě česká strana zastoupená ÚOOZ. Útvar se prý informací o možném zapojení českých občanů do gangu převaděčů začal zabývat už loni v říjnu.

„Do současné doby bylo členy společného vyšetřovacího týmu zadokumentováno celkem 19 převozů nelegálních migrantů, bylo identifikováno 18 řidičů, fakticky bylo převezeno více než 100 nelegálních migrantů a výnos z trestné činnosti za uskutečněné převozy je odhadován na cca 500 tisíc eur (13,5 milionu korun),“ uvedl mluvčí Pavel Hanták.

Zadrženým Čechům je od 43 do 53 let. O jejich předání belgické justici budou rozhodovat Městský soud v Praze a Krajský soud v Ústí nad Labem. Při dnešní akci koordinované Europolem provedli čeští policisté tři domovní prohlídky a jednu prohlídku jiných prostor, při kterých zajistili finanční hotovost v řádech statisíců korun či výpočetní techniku. Vyslechli téměř dvě desítky lidí.