Češi vyhandlují vyšší ceny za pozemky pro dálnice

oprava dálnice D1

oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Zmatek ve výkupu pozemků pro dálnice a koleje nebere konce. Ministerstvo dopravy po sedmi měsících opět mění pravidla určování ceny, ačkoliv se při poslední úpravě zaklínalo stabilitou a jistotou pro vlastníky. Nově se každý majitel, po jehož pozemku stát touží, dostane snáze k šestnáctinásobku odhadní ceny. Ministr dopravy Dan Ťok totiž zrušil směrnici, podle které mohli státní investoři Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabízet maximálně osminásobek.

Vyšší bonus do výše zákonného šestnáctinásobku měl být nanejvýš výjimečný a musel ho schvalovat přímo ministr. To nyní odpadá, záležet bude pouze na ŘSD a SŽDC. „Znamená to, že udělení výjimky bude mnohem jednodušší, zejména u nových staveb,“ sdělil deníku E15 Ťok.

Podle pravicové opozice to pouze zvýší korupční potenciál zmíněných organizací. Rvát vlasy si každopádně musejí ti, kteří v uplynulých měsících nedělali s prodejem pozemků průtahy a získali pouze osminásobek. Jejich vytrvalejší sousedi si nyní mohou přijít na dvakrát tolik, u větších pozemků mohou jít rozdíly do milionů. Pokud metr čtvereční pole stojí dle odhadu 35 korun, pak majitel dostane nově až 560. Dosud to bylo 280 korun.

Hlavním důvodem změny je zřejmě fakt, že loňská úprava cen nezabrala a výkupy se neurychlily. Většina majitelů totiž vzhlížela k ministerskému maximu a za nižší cenu odmítala prodat. Tak se chovají zejména firemní majitelé. Podle některých informací by ministerstvo rádo do budoucna zavedlo jednotný bonus, zřejmě by byl nižší než šestnáctinásobek. ŘSD k dnešku eviduje přes 80 žádostí o výjimky, ministerstvo vyřešilo zatím pouze dvě, když přiznalo deseti-, respektive jedenáctinásobek ceny.