Češi ztrácejí zájem o spořicí dluhopisy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Zatím poslední plán, jak nechat lid vydělat na státním dluhu, se možná mine kýženým účinkem. Banky prodávající spořicí dluhopisy ministerstva financí se shodují na tom, že zájem Čechů je tentokrát o poznání slabší než v minulých letech. Bondy totiž vynášejí výrazně méně než dříve a jsou navíc nesrozumitelné. U dvou ze tří nabízených emisí si investor dopředu svůj výdělek nedokáže spočítat. Své sehrává i menší publicita.

Ministr financí Andrej Babiš si oznámení o emisi schoval bez jakékoli pompy na páteční odpoledne. „Zájem o státní spořicí dluhopisy je menší než u předchozích emisí. Výnosy už nejsou tak výhodné,“ potvrzuje mluvčí České spořitelny Tereza Fořtlová. Investoři mohou nakupovat bondy i u ČSOB a Komerční banky. Ani zde se ale fronty nečekají. „Registrujeme pokles zájmu o novou vlnu dluhopisů,“ dodává Pavla Hávová za ČSOB.

Nabídka státu občanům se oproti minulým létům drasticky zhoršila. Ještě před Vánocemi nabízel rezort financí čtyři a před rokem pět dluhopisových emisí. Letos také odpadly krátkodobé bondy s roční a tříletou splatností. Ty byly přitom u veřejnosti velmi oblíbené. „Tříletý dluhopis byl historicky nejúspěšnějším papírem,“ dodává Fořtlová.

Tříletý dluhopis byl historicky nejúspěšnějším papírem

Stát navíc platí méně, a to navzdory faktu, že úroky na trzích se oproti loňskému roku tolik nezměnily. „Výnosy u finančních nástrojů za poslední rok dál klesly, ale propad u spořicích dluhopisů je razantnější a klesla abnormálně vysoká relativní atraktivita výnosu této investice,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

Například bond s pětiletou splatností tak nese po zdanění polovinu toho co před rokem. Výnos hned dvou z emisí pak nelze dopředu odhadnout, závisí totiž na těžko předvídatelném vývoji inflace nebo tržních úrokových sazeb. „Pro drobné střadatele jsou tak obtížně uchopitelné,“ dodává Sklenář.

Nižší poptávka

Investoři mohli bondy nakupovat od tohoto pondělí. Nejzazším termínem pro ukončení úpisu je čtvrtý červen, ministerstvo financí ale může ukončit nabídku kdykoli dříve. Konkrétní čísla o prodaných dluhopisech banky prozradit nechtějí. Ministerstvo financí má publikovat konkrétní údaje pravděpodobně ještě v tomto týdnu.

Experti počítají s tím, že dluhopisů se prodá méně než v minulých letech. Kdo chtěl nakoupit, učinil tak často již v předchozích nabídkách. „Poptávka po těchto konzervativních produktech se v minulých emisích již do určité míry nasytila,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrusu.