Česká ekonomika klesla jako jediná v regionu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika v první čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta a je tak nejhorší v regionu střední Evropy. Situaci zhoršují klesající příjmy z daní a špatná hospodářská politika státu.

Hrubý domácí produkt byl v prvním čtvrtletí poškozen hlavně poklesem objemu daní z produktů, uvedl Český statistický úřad. Zejména se to týká daně z přidané hodnoty a daně z tabákových výrobků. Meziroční pětiprocentní propad objemu peněz získaného z těchto daní způsobil pokles HDP o půl procentního bodu, dodali statistici.

Ještě výrazněji se pokles daní vybraných daní projevil v mezičtvrtletním srovnání. To dosáhl 7,7 procenta a HDP kvůli tomu spadlo o 0,8 procenta. „Problémem je domácí poptávka. Každý šetří, co to jenom jde,“ uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtářová.

České ekonomice se tak ve srovnání s okolními státy daří nejhůře, jejich ekonomiky totiž rostly - německá ekonomika o 1,2 procenta, slovenská o 3,2 procenta, rakouská o 0,7 procenta a polská o 3,8 procenta.

Podle analytiků se propadu hospodářství do recese podílí stát a jeho špatná hospodářská politika. „Samotný stát vytváří velice nejasné podmínky pro podnikání. K tomu stačí neustálé handrkování ohledně nastavení sazeb DPH. To výraznou měrou ztěžuje plánování. Kdo by potom chtěl za těchto podmínek v České republice investovat?“ ptá se Šichtářová. „Kvůli korupci a špatné hospodářské politice ztrácíme dech a přestáváme konvergovat k vyspělým evropským zemím,“ dodala. Investice firem meziročně poklesly o 5,8 procenta.

Vývoj českého hrubého domácího produktu (HDP) a hrubé přidané hodnoty (HPH):Vývoj hrubého domácího produktu (HDP) a hrubé přidané hodnoty (HPH)Vývoj hrubého domácího produktu (HDP) a hrubé přidané hodnoty (HPH) | CSUZdroj: ČSÚ

Analytici také tvrdí, že stát se snaží veřejný deficit snižovat především pomocí zvyšování daní. Státní spotřeba totiž meziročně poklesla jen o 0,2 procenta a mezičtvrtletně dokonce vzrostla o 1,8 procenta. Podle ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka to českému hospodářství paradoxně pomohlo.

Pomáhá vývoz

Ekonomiku zatím drží především export, který mezičtvrtletně stoupl o 8,2 procenta. Ekonomika našeho hlavního zahraničního partnera meziročně zrychlila, objevují se ale už první známky skepse. Index německých nákupních manažerů institutu Markit se v květnu propadl nejvíce za poslední tři roky. Navíc průmyslová výroba v dubnu klesla o 2,2 procenta.

Odhady celoročního vývoje české ekonomiky se různí. Partner auditorské poučnosti PwC Jiří Moser očekává růst o „kladnou nulu“. „Náš nedávný průzkum mezi generálními řediteli významných tuzemských firem ukázal, že sice letos nevěří ve zlepšení vývoje globální ekonomiky, ale navzdory tomu má více než polovina z nich důvěru v růst své firmy,“ řekl.

Předpovědi dalších analytiků jsou pesimističtější. Mertlík odhaduje celoroční pokles české ekonomiky na 0,2 procenta, v případě odchodu Řecka z eurozóny na 0,6 procenta. Podle Šichtářové hospodářství klesne o 0,7 až 1,2 procenta.