Česká policie minulý týden zadržela přes 137 migrantů, za celé září téměř 800

Migranti na vídeňském nádraží

Migranti na vídeňském nádraží Zdroj: ctk/ap

V uplynulém týdnu zadržela policie v Česku 137 uprchlíků a osm převáděčů. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové je trendem posledních týdnů pohyb migrantů v menších skupinách a v doprovodu převáděčů. Od začátku září bylo v Česku zadrženo 787 migrantů.

Mezi zadrženými uprchlíky z minulého týdne převažovali mladí muži, v menší míře to byly rodiny s dětmi. „Běženci překračují státní hranice nejčastěji v osobních automobilech, dálkových autobusech a nejméně nyní ve vlacích,“ uvedla Rendlová. I nadále podle ní platí, že nejvíce případů policisté odhalí v Jihomoravském kraji.

„Trendem posledních týdnů jsou pokusy o tranzitování nelegálních migrantů přes naše území v menších skupinách, zejména v noci, a za pomoci převáděče,“ sdělila mluvčí cizinecké policie. Mezi osmi převáděči, které policie v minulém týdnu odhalila, byli státní příslušníci Palestiny, Ruska, Švédska, Belgie, Libanonu a Německa.

Od začátku září bylo v Česku zadrženo 787 migrantů, z toho 69 o uplynulém prodlouženém víkendu. Za celý srpen policisté odhalili 1320 běženců a od začátku zvýšených kontrol v polovině června jde o 3027 osob.