České dluhopisy jsou rekordně laciné

České dluhopisy mají rekordně nízký úrok

České dluhopisy mají rekordně nízký úrok Zdroj: Kolaz E15

Miroslav Kalousek, nyní předmět politických afér, si jakožto šéf státní pokladny může připsat pořádný bod k dobru: ratingová agentura Moody’s potvrdila hodnocení České republiky na stupni A1 se stabilním výhledem. Zároveň se jeho ministerstvu včera povedlo úspěšně prodat další emisi desetiletých státních dluhopisů za velmi nízký výnos a za zájmu investorů, který třikrát převýšil nabídku.

S výnosy dluhopisů padajícími na historicky nejnižší úroveň se Česko zařadilo po bok ostatních „bezpečných přístavů“, jako je Rakousko či Británie. Výnos desetiletých dluhopisů včera klesl na rekordně nízkých 2,3 procenta.

Rezortu financí se navíc podařilo načasování: do včerejška stihlo mezi investory umístit již 95 procent dluhopisů, které pro letošek plánovalo vydat. Dosud prodalo bondy skoro za 180 miliard korun.

Podle analytiků stojí za dluhopisovým úspěchem řada příznivých důvodů. „V první řadě je to klesající averze k riziku, pozitivní hodnocení Česka ze strany ratingových agentur a také příznivá finanční pozice českého státu na domácím trhu,“ říká Petr Dufek z ČSOB.

Martin Lobotka z České spořitelny dodává, že atraktivitu českých dluhopisů zvyšuje také fakt, že některé země – jako Německo či Finsko – prodávají dluhopisy za velmi nízkých až záporných výnosů. Navíc české banky mají přebytek peněz, hotovost mají k dispozici i evropské ústavy, jimž uvolnila ruce svými kroky Evropská centrální banka.
Moody’s v hodnocení Česka uvedla, že fiskální politika země je správná a bankovní sektor stabilní. „Proto výnosy vládních dluhopisů pokračují v poklesu a investoři vnímají Česko jako regionální bezpečný ráj,“ konstatuje Moody’s.