Českem se prohnaly bouřky, způsobily potíže v dopravě

Sesuv půdy na dálnici D11

Sesuv půdy na dálnici D11 Zdroj: ctk

Spadlé stromy poškodily desítky automobilů
Hašiči odstraňují následky noční bouřky
Sesuv půdy na dálnici D11
Odstraňování následků noční bouře
4
Fotogalerie
Noční bouřky v několika krajích České republiky přerušily dopravu i proud, zranilo se několik lidí. Problémy na některých místech přetrvávají ještě dnes. Spadlé stromy či sesuvy půdy omezily například provoz na železničním koridoru na Pardubicku nebo na dálnici D11 na Královéhradecku.

Celkem zaznamenali hasiči v celé republice v sobotu večer a noci na dnešek téměř šest stovek výjezdů kvůli problémům způsobeným bouřkami, což je asi pětinásobek běžného denního průměru. Nejčastěji museli zasahovat na jihu Čech, a to v sobotu u 150 případů a dnes během dopoledne u dalších tří desítek. „Většinou čerpají vodu ze zatopených sklepů a odstraňují ze silnic spadlé stromy,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná.

Českokrumlovští hasiči museli také v sobotu evakuovat kvůli rozvodněnému potoku 25 osob z kempu Marína v Přísečné. V Srníně zase vyprošťovali člověka uvězněného v osobním autě a na železnici v úseku Holubov - Třísov se lehce zranil strojvedoucí vlaku po nárazu do spadlého stromu.

Přívalový déšť téměř zastavil provoz na silnici I/39 u mostu v Rájově na Českokrumlovsku. Doprava je kyvadlová, svedená do jednoho jízdního pruhu, takže se tvoří kolony. Úsek by měl být provizorně opraven do dnešního večera, sdělil Martin Lepeška z dispečinku českokrumlovských silničářů.

Řadu potíží přineslo počasí také ve východních Čechách. Během sobotního večera a noci na dnešek museli hasiči v Královéhradeckém a Pardubickém kraji vyjíždět k více než stovce případů souvisejících s bouřkami.

Voda například v Novém Bydžově na Hradecku zaplavila sklepy v celých ulicích a v Hradci Králové i jeden ze sálů Kongresového centra Aldis. Postiženo bylo také Jičínsko a Trutnovsko. U Staré Paky na Jičínsku spadl strom na auto, dva lidé byli zraněni. V Moravské Třebové a ve Svitavách zase dva lidi zranily padající větve.

Dálnici zablokoval sesuv půdy

Dálnici D11 kolem 76. kilometru zaplavilo bahno a na silnici se na dvou místech sesul svah. Pomalý i odstavný jízdní pruh budou uzavřeny až do odvolání, v místě je omezená rychlost. Silničáři čekají, až budou posouzeny příčiny sesuvů, aby se předešlo jejich opakování. V noci také bouřky přechodně zastavily provoz na některých železničních tratích, včetně hlavního železničního koridoru na Pardubicku.

Kromě toho přerušily padající stromy na východě Čech i vedení elektřiny. Několik desítek poruch bylo na rozvodech nízkého a 13 na rozvodech vysokého napětí. Dodávky energie ale byly nahrazeny z jiných větví sítě.

Ve středních Čechách hasiči během noci na dnešek zasahovali na 80 místech postižených bouřkou, polovina výjezdů byla na Kutnohorsku. V tomto okrese museli mimo jiné evakuovat 40 dětí a 15 vedoucích z dětského tábora v Chlístovicích. Všechny evakuované ubytovali u místních dobrovolných hasičů, pro děti si pak během dneška přijížděli jejich rodiče.

V regionu se objevilo i několik výpadků elektřiny. Hasiči proto museli pomáhat lidem z výtahů v Čelákovicích na Praze-východ nebo v Milovicích na Nymbursku. Přerušení dodávky proudu zkomplikovalo i výrobu skla ve sklárnách v Sázavě na Benešovsku, řekla mluvčí hasičů Lenka Kostková.