Českému průmyslu došel v srpnu dech

ilustrační foto, Výroba turbíny ve Škodě Power

ilustrační foto, Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Průmyslová výroba se po třinácti měsících hojnosti propadla do červených čísel. Z výrobních pásů sjelo během srpna o 5,2 procenta méně zboží než ve stejném měsíci loni. Hůře bylo naposledy na jaře 2013, kdy v Česku vrcholil boj s hospodářskou recesí. Ačkoli statistici výpadek výroby přičítají celozávodním dovoleným, v řadách průmyslníků narůstá skepse. Nový byznys se podle nich dělá obtížněji, zejména ten s výrobky na vývoz.

„Především od Německa jsme očekávali více. Vnímáme ochlazení zakázek v případě subdodavatelů pro automobilový průmysl pro německé i další evropské automobilky, mírně zklamalo i strojírenství,“ uvádí Jiří Grund ze Svazu exportérů ČR. Zatímco nové obchody ještě počátkem léta rostly dvouciferným tempem, v srpnu se růst objednávek počítal na desetiny procenta, tedy nejpomaleji od loňského léta.

„Čekali jsme lepší výsledek, číslo se zřejmě negativně odrazí v náladě řady subjektů,“ dodává Milan Mostýn ze Svazu průmyslu a obchodu. Ochlazení dodavatelů automobilek ohrožuje i chemii. „Chemický průmysl je nejvíce závislý na automobilkách. Když se jim daří, šlape i chemie díky dodávkám plastických hmot či pneumatik,“ říká šéf Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák.

Efekt dovolených byl buď ještě větší, anebo za poklesem stály ještě další faktory

Krvavý propad průmyslu předčil očekávání expertů. „S faktorem dovolených jsme počítali, ale i tak jsme předpokládali alespoň meziroční stagnaci. Efekt dovolených byl buď ještě větší, anebo za poklesem stály ještě další faktory,“ uvádí Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Většina odborníků však věří, že průmysl se ve zbytku roku umoudří. „Průmyslová výroba by se měla v příštím měsíci vrátit k příznivějším hodnotám,“ uvádí Jakub Seidler z ING. Stejný názor má zřejmě i Mezinárodní měnový fond. Ve své včerejší revizi vyhlídek globálního hospodářství počítá se stále stejným letošním růstem české ekonomiky o 2,5 procenta.

Vývoj průmyslové výroby od října 2013:prúmyslová výrobaprúmyslová výroba|www.tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com