Česko chce lepší ochranu hranic Schengenu a odmítá jeho zmenšování

Plot na maďarských hranicích

Plot na maďarských hranicích Zdroj: CTK

Česko chce posílit ochranu vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu a odmítá opětovné zavádění vnitřních hranic v Evropské unii. Nesouhlasí také s povinnými kvótami na rozdělování běženců v EU, je ale připraveno pomáhat s řešením uprchlické krize na dobrovolném základě. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který vysvětluje český postoj německým politikům na sjezdu vládní Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v Berlíně.

„Shodujeme se v důrazu na ochranu vnější schengenské hranice,“ řekl Sobotka po jednání s německým vicekancléřem a předsedou SPD Sigmarem Gabrielem. „Pokud byly zrušeny hranice uvnitř Schengenu, pak je potřeba, aby tady existovala důkladná ochrana vnější schengenské hranice. Aby tady nebyl chaos z hlediska migrace a aby už na té vnější schengenské hranici bylo možné rozlišit mezi uprchlíky před válkou, kteří mají nárok na azyl, a mezi ekonomickými migranty, kteří by se měli vracet,“ uvedl premiér.

S německými sociálními demokraty se Sobotka shodl i v nesouhlasu s omezením prostoru bez vnitřních hranic. „Máme shodnou pozici nepřipustit zmenšování Schengenu, zavádění vnitřních hranic. Konec konců, je to naprosto proti ekonomickým zájmům Německa a České republiky. Naše ekonomiky, firmy už jsou dneska tak propojené kooperací i vlastnicky, že jakékoli bariéry na hranicích by měly velmi negativní vliv na zaměstnanost,“ řekl premiér.

Sobotka: Shodujeme se v důrazu na ochranu vnější schengenské hranice

Rozpory mezi Českem a Německem však panují v otázce trvalého unijního mechanismu rozdělování běženců mezi členské země EU. „Celý den jsem trávil tím, že jsem vysvětloval postoj České republiky ke kvótám. K tomu, že my jsme připraveni pomáhat na dobrovolné bázi, na základě našich možností, na základě našeho vlastního rozhodnutí, ale že odmítáme nějaký direktivní centrální systém trvalého přerozdělovacího mechanismu v rámci Evropské unie,“ uvedl Sobotka.

„Ta motivace není sobecká v tom smyslu, že bychom nebyli ochotni přispět k řešení migrační krize. Ale nechceme tady trvalý systém přerozdělování, protože jsme k němu skeptičtí. Myslíme si, že v řadě ohledů nebude a nemůže fungovat a ve skutečnosti to není řešení toho problému, který tady je,“ uvedl premiér.

Sobotka si vyhradil na sjezd SPD dva dny, aby mohl s německými představiteli projednat rozdílné přístupy k řešení uprchlické krize. Neočekával však, že by se německý postoj k zavedení kvót na rozdělování běženců změnil. „Ani to nebylo mým cílem, ani se mi nepodařilo přesvědčit je, aby odmítli systém povinných kvót, který Německo oficiálně na evropské úrovni prosazuje. Ale myslím, že jsem jim vysvětlil podstatu toho českého přístupu, který my v této věci máme. To znamená, nebráníme se solidaritě, ale nechceme solidaritu nařizovanou,“ řekl premiér.

Uvedl také, že EU nesmí podceňovat rizika, která uprchlická krize přináší. „Současně Evropa musí pomoci lidem, kteří tu pomoc reálně potřebují. To znamená utíkají před válkou, ztratili domovy, ztratili často své rodinné příslušníky. A Evropa má ekonomický potenciál, má možnosti, aby těmto lidem pomohla,“ prohlásil premiér s tím, že úkolem sociální demokracie v Česku i v Německu je spojit bezpečnostní a humanitární aspekt uprchlické krize.