Česko má velvyslance v Moskvě. Remek předal Putinovi pověření

Vladimír Remek

Vladimír Remek

Nový český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek v Kremlu předal do rukou prezidenta Vladimira Putina pověřovací listiny, a tím se oficiálně ujal funkce. V Rusku chyběl český velvyslanec zhruba rok.

První a zatím poslední český kosmonaut, který byl donedávna poslancem KSČM v Evropském parlamentu, dostal od hostitelské země souhlas působit jako velvyslanec koncem loňského října.

Pověřovací listiny předávali v Kremlu noví velvyslanci téměř dvou desítek zemí. Tyto ceremonie se v Alexandrovském sále Velkého kremelského paláce odehrávají několikrát do roka a diplomaté musejí občas i několik měsíců čekat. Ceremonii vysílal v přímém přenosu zpravodajská televize Rossija 24.

Remkův předchůdce v Moskvě Petr Kolář svého času charakterizoval ceremoniál v Kremlu jako „vznešený“. Neodmyslitelné doplňky totiž představuje špalír stráží v historických uniformách na kremelském schodišti, fanfára vojenského orchestru, pozlacený Alexandrovský sál zářící v lesku křišťálových lustrů, projev prezidenta, provázeného šéfem diplomacie a poradcem pro zahraniční politiku, a nakonec přípitek šampaňským.

Cestu uvolnil Rusnok

O Remkově jmenování na diplomatický post do Ruska hovořil prezident Miloš Zeman už krátce po svém zvolení hlavou státu. Možnost vyslat Remka jako českého velvyslance tehdy nevyloučil ani bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Předseda TOP 09 se ale později dostal se Zemanem do ostrého kompetenčního sporu ohledně obsazování velvyslaneckých míst. Cesta ke jmenování Remka ambasadorem v Rusku se tak odblokovala až s červencovým nástupem nové vlády premiéra Jiřího Rusnoka.

Jmenování před zahájením olympiády

Český velvyslanec v Rusku chyběl déle než rok. Remkův předchůdce Petr Kolář byl po dvou letech v Moskvě odvolán na vlastní žádost k 31. prosinci 2012. Ministerstvo zahraničí ČR dávalo najevo zájem, aby se Remek funkce ujal ještě před únorovým zahájením zimních olympijských her v Soči.

Remek má s Ruskem dlouholeté zkušenosti, a to jak z konce 70. let, kdy byl kosmonautem, tak později z polistopadové éry. Působil řadu let v Rusku jako zástupce soukromých firem a také jako obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě.