Česko musí vrátit miliony eur ze zemědělské pomoci EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise vyzvala Českou republiku a dalších 21 členských států EU, aby vrátily celkem 414 milionů eur z neoprávněně vynaložených finančních prostředků na provádění společné zemědělské politiky. České penále představuje 11 milionů eur (asi 280,5 milionů korun), zjistila účetní uzávěrka.

Český trest byl vyměřen za nedefinované podmínky dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy, nedostatky v hodnocení případů nesouladu s příslušnými požadavky a chybějící kontroly intenzity chovu hospodářských zvířat.

Nejvíce peněž ze všech proviněných zemí vrátí Velká Británie, která neoprávněně čerpala téměř 130 milionů eur. Londýn se provinil mimo jiné chybami v systému evidence půdy a nedostatečnými terénními kontrolami těch, kteří čerpají unijní dotace na obdělávanou plochu.

Druhým největším hříšníkem je Itálie. Vrátí 48,3 milionu eur kvůli porušování evropského práva při nakládání s dotacemi. Země nedostatečně kontrolovala splnění požadavků pro získání dotace a chybně uplatňovala sankce.

Ze sousedních zemí Česka unijní kontrolou prošlo jen Rakousko. Více než Češi ale musí vracet jen Poláci, Německo a Slovensko přijdou jen o několik milionů eur.