Česko může mít zájem o další stíhačky Gripen, tvrdí Saab

Gripen startuje ze základny v Čáslavi

Gripen startuje ze základny v Čáslavi Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Napětí kolem Ruska zvyšuje poptávku po stíhacích letounech Gripen, zájem o nové stroje by mohla mít také Česká republika. Uvedli to podle agentury Reuters představitelé švédské strojírenské společnosti Saab, která tyto letouny vyrábí. O pronájmu stíhaček Gripen začalo jednat rovněž Slovensko, podle zástupců Saabu by mohlo mít zájem o osm až 12 strojů.

Česká republika má nyní ve výzbroji 14 stíhaček Jas-39 Gripen, které si od výrobce pronajímá. Loni v květnu vláda souhlasila s prodloužením pronájmu gripenů do roku 2027 s opcí na další dva roky. Původně Česko uvažovalo o koupi 24 gripenů.

O plánech armády na zvýšení počtu stíhaček o třetinu spekuloval již loni v listopadu Radiožurnál. „Musíme reflektovat situaci, která je ve světě a která se dramatizuje. Není čas zavírat oči před tím, co nás v budoucnu může pravděpodobně čekat. Situace ve světě se nebude zklidňovat, to je pouze sen,“ řekl tehdy Radiožurnálu velitel vzdušných sil Libor Štefánik.

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková posléze Štefánikova slova korigovala. Podle ní se jednalo pouze o interní úvahy a vize do budoucna velitele vzdušných sil. „V této chvíli ani v nejbližších letech není tato otázka na pořadu dne,“ řekla v reakci na Štefánikova slova.

Větší napětí

Společnost Saab nyní uvedla, že registruje stoupající zájem o gripeny v zemích ležících v blízkosti Ruska. „I když neočekávají ruskou intervenci, panuje tam větší napětí a zajišťování bezpečnosti vzdušného prostoru se stává nezbytností,“ upozornila. Firma podle agentury Reuters předpokládá, že během 20 let dodá do zahraničí 300 až 450 gripenů.

Stroje Jas-39 Gripen čáslavské Tygří letkyStroje Jas-39 Gripen čáslavské Tygří letky | Kubelka Tomas/E15