Česko patrně vyhrálo soud s Diag Human v Londýně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Společnost Diag Human s největší pravděpodobností neuspěla s žalobou na Českou republiku u Vrchního soudu v Londýně. Vyplývá to z vyjádření zástupců obou stran sporu pro týdeník Euro. Původně se přitom očekávalo, že by Diag mohl před královským sudím uspět a domoci se tak uznání škody přesahující deset miliard korun. Šance firmy ovšem oslabila nečekaná absence najatého experta Alexandra Bělohlávka.

Čtyřdenní přelíčení skončilo ve čtvrtek. Soudce nevyhlásil rozhodnutí, ale pošle ho účastníkům v písemné formě v následujících dnech. Zástupci ČR i Dagu se shodují, že z vývoje v závěru jednání byl evidentní příklon soudce k pozici českého státu.

„Naši právníci se domnívají, že jsme vyhráli. Rozsudek by mohl být v řádu dnů, nikoli týdnů,“ řekl právník ministerstva zdravotnictví David Kotris, jehož úřad zastřešuje vedení sporu za ČR v zahraničí. Ve stejném duchu se vyjádřil i důvěrný zdroj z týmu Diagu, který však nechtěl být jmenován. Firma se podle něj v Londýně domůže aspoň úroků z částky 326 miliónů korun, kterou jí přiřkl částeční rozhodčí nález v roce 2002.

Ztracený právník před klíčovým soudem

Obě strany dávaly londýnskému soudu prioritu a investovaly vysoké částky do právních týmů. Jednání přímo sledoval majitel Diagu, podnikatel Josef Štáva. Jeho právníci zjevně spoléhali na výpověď profesora Bělohlávka, který je považován za špičkového odborníka na mezinárodní arbitráže. Bělohlávek se však do Londýna překvapivě nedostavil, na začátku týdne nebyl k zastižení a až později napsal, že dostal při cestě náhlý žlučníkový záchvat.

Diag Human vede s ČR letitý spor o odškodné za údajné překažení obchodů s krevní plazmou. V posledních letech firma přesměrovala spor také do zahraničí, kde se snaží využít úmluvu o uznávání rozhodčích nálezů. Vrchní soud v Londýně posuzoval, zda je vykonatelný nález českých rozhodců z roku 2008, který přiřkl Diagu náhradu přes osm miliard korun. Obě strany tehdy souhlasily s ustavením přezkumného rozhodčího senátu. Podle zástupců Diagu se ale stát neodvolal platným způsobem, což firma předkládá jako hlavní argument u zahraničních soudů.

Pokud by londýnský soud Diagu vyhověl, mohly by následovat exekuce českého majetku. Firma takto uspěla před třemi lety v Rakousku, kde byly načas zabaveny české umělecké předměty.