Česko podalo žalobu na evropskou směrnici o zbraních. Chce odložit její účinnost

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: anna vacková

Ministr Chovanec se samopalem české výroby vzor 58.
Milan Chovanec
3
Fotogalerie

Soudní dvůr EU se bude muset zabývat českou žalobou na evropskou směrnici o zbraních. Země požaduje zneplatnění směrnice a s žalobou podala také návrh na odklad účinnosti směrnice, kterou by měly členské státy EU zavést do svých právních řádů nejpozději do poloviny září 2018. 

Žalobu vypracovalo ministerstvo vnitra společně s ministerstvem zahraničí. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sdělil, že žalobu považuje za jedinou možnost ochrany před dopady směrnice. Podle něj norma může ohrozit vnitřní bezpečnost země, protože se díky ní může velké množství zbraní dostat na černý trh.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Cílem směrnice je zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků ale hlavně omezuje majitele legálně držených zbraní, trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu, což je v rozporu s právem EU.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

"Takto masivní trestání slušných držitelů zbraní je pro nás nepřijatelné, protože zakazování legálně držených zbraní nemá žádnou souvislost s bojem proti terorismu," uvedl dnes Chovanec.

Podle české žaloby je směrnice diskriminační a obsahuje ustanovení, která nejsou dostatečně jasná a přesná, aby umožnila majitelům zbraní jednoznačně rozpoznat jejich práva a povinnosti.

"Skutečným cílem je harmonizace předpisů členských států v oblasti předcházení trestné činnosti a terorismu. K přijetí takových opatření však unijní zákonodárce nemá pravomoc," popisuje žaloba další důvod, proč by měla být směrnice zrušena.

Žaloba argumentuje také tím, že se evropští zákonodárci dostatečně nezabývali otázkou přiměřenosti zaváděných opatření a neprovedli posouzení dopadů, což vedlo k přijetí nezpůsobilé a nepřiměřené směrnice.

Směrnice vstoupila v platnost 13. června a státy EU ji musejí do právního řádu zavést do 15 měsíců, tedy do poloviny září 2018. Nedávno Chovanec řekl, že není stoupencem zavedení směrnice i za cenu možného postihu ze strany EU. O případném dalším postupu kolem zavedení směrnice však musí rozhodnout vláda.

Možné dopady revize evropské směrnice o zbraních

Nově budou zakázány

Některé poloautomatické zbraně:

- poloautomatické zbraně upravené z původně automatických (typicky v ČR velmi populární poloautomatické verze Sa vz. 58)

- poloautomatické zbraně umožňující bez nového nabití vystřelení

a) více než 21 ran (nábojů) v případě krátkých zbraní

b) více než 11 ran (nábojů) v případě dlouhých zbraní

- poloautomatické zbraně se sklopnou nebo teleskopickou pažbou (opěrou), pokud jsou kratší než 60 cm

Zásobníky s kapacitou nad 20 nábojů, resp. 10 nábojů (jejich "nelegálnímu" držiteli má být povinně odňat zbrojní průkaz).

Nově se budou muset registrovat

- poplašné a signální zbraně

- znehodnocené zbraně

- reprodukce historických zbraní, pokud jde o jedno- a dvouranové tzv. předovky

Směrnice se nebude vztahovat na

- vzduchové zbraně včetně zbraní airsoftových a paintballových

- nefunkční repliky a hračky

Přechodné ustanovení pro stávající držitele zakazovaných zbraní ("grandfathering")

- čl. 7(4a) zmocňuje členské státy k tomu umožnit stávajícím držitelům nově zakazovaných poloautomatických zbraní držet tyto zbraně i nadále

- toto ustanovení není řešením problémů, k nimž navrhovaná směrnice povede, naopak přinese další problémy v aplikační oblasti

- ustanovení povede k diskriminační situaci, kdy stávající držitelé zbrojních průkazů budou moci nově zakázané zbraně držet, ale ten, kdo zbrojní průkaz získá až po účinnosti směrnice, už tyto zbraně držet nesmí

- ustanovení usnadní přechod nově zakázaných zbraní do nelegální sféry a zvýší motivaci veřejnosti takto postupovat.

ČR ale mimo jiné i tohoto ustanovení maximálně využije, aby držitele zbraní ochránila.