Česko pošle více policistů k rakouským hranicím, reaguje na krok Německa

Uprchlíci v Rakousku

Uprchlíci v Rakousku Zdroj: ctk/ap

Česká policie posiluje kvůli uprchlíkům opatření na hranicích s Rakouskem. O dalším postupu se rozhodne podle počtu migrantů, kteří míří do ČR. Opatření souvisí s obnovením kontrol na německo-rakouské hranici kvůli běžencům.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière oznámil, že Německo kvůli náporu uprchlíků zavede dočasně kontroly na svých vnitřních hranicích, nejprve s Rakouskem. Česká policie podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové tento krok Německa očekávala.

„V tuto chvíli to budeme řešit vlastním opatřením, a to je posílení výkonu služby v hraničních krajích. Další naše postupy budou záviset na počtech příchozích migrantů,“ řekla Rendlová. Podle mluvčí se opatření budou týkat Jihomoravského a Jihočeského kraje. Případné počty posil nebo další podrobnosti chce policie zveřejnit později.

Hledá se společné řešení

Sobotka a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se dnes telefonicky shodli na nutnosti hledat společné evropské řešení uprchlické krize bez toho, aby byly přehlasovány některé členské země EU. Sobotka podle Ayrera podpořil takové řešení, mezi jehož klíčovými body musí být ochrana vnější hranice EU, aby bylo možné kontrolovat „příliv lidí do Evropy“.

Česko spolu s některými dalšími státy unie, zejména členy visegrádské skupiny, sklízí od západoevropských zemí kritiku za odmítání povinných kvót pro přijímání běženců. Je ochotno pomoci jen na dobrovolné bázi s ohledem na to, že není cílovou zemí pro pokračující vlnu migrantů z Afriky a Asie.