Česko si v konkurenceschopnosti pohoršilo, vede Švýcarsko

automobilky

automobilky Zdroj: Sedmicka

Česká republika si v žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), letos pohoršila o jednu příčku na 39. místo. Vedoucí pozici v hodnocení 144 států počtvrté za sebou obsadilo Švýcarsko. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy o globální konkurenceschopnosti.

Ačkoliv pozice Česka se znovu zhoršila, země zůstala lídrem v rámci visegrádské čtyřky. Polsko si udrželo 41. příčku, Maďarsko se propadlo na 60. místo ze 48. pozice, Slovensko si pohoršilo o dvě místa na 71. příčku.

Druhou pozici v žebříčku si udržel Singapur, na třetí místo se dostalo Finsko, které za sebe odsunulo Švédsko. Poslední místa obsadily Haiti, Sierra Leone a Burundi.

Index globální konkurenceschopnosti 2012-2013:

Zpráva o globální konkurenceschopnosti 2012-2013Zpráva o globální konkurenceschopnosti 2012-2013*v závorce pořadí v minulém roce

„Přetrvávající rozdíly v konkurenceschopnosti mezi regiony a v rámci regionů, zvláště v Evropě, jsou příčinou turbulencí, které dnes zažíváme, a to ohrožuje naší budoucí prosperitu,“ uvedl zakladatel a výkonný předseda WEF Klaus Schwab. Vlády by podle něj měly jednat rozhodně při přijímaní dlouhodobých opatření zaměřených na posílení konkurenceschopnosti.

Podle zprávy se Švýcarsku a zemím severní Evropy od vypuknutí globální ekonomické krize v roce 2008 podařilo zkonsolidovat svou konkurenceschopnost. Naopak, státy jižní Evropy jako Itálie, Portugalsko, Španělsko a Řecko se nadále potýkají s problémy kvůli nízké konkurenceschopnosti. Řecko a Portugalsko jsou odkázány na finanční pomoc EU a Mezinárodního měnového fondu, Španělsko zase požádalo unii o injekci pro své banky.