Česko začalo jednat o přesídlení prvních uprchlíků z Itálie a Řecka

Ilustrační foto migrantů

Ilustrační foto migrantů Zdroj: ctk/ap

Česko začalo jednat o přesídlení prvních 30 uprchlíků, kteří do Evropy přišli přes Řecko a Itálii. Oznámilo ministerstvo vnitra. Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Vyplývá to z přerozdělovacích kvót, který byly loni schváleny uvnitř EU.

Česko se loni v červenci dobrovolně zapojilo do evropského relokačního programu se závazkem přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. O dva měsíce později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

O přesídlení prvních 30 uprchlíků se zmiňuje pravidelná zpráva o migrační situaci, se kterou by se ve středu měla seznámit vláda. Ve zprávě se píše, že se Česko rozhodlo nabídnout přijetí prvních 20 osob z Řecka a deseti z Itálie. Přípravná jednání měla začít v první půlce února. „Ano, ministerstvo vnitra je již se zástupci Itálie a Řecka ve věci relokace 20 osob z Řecka, respektive 10 osob z Itálie, v kontaktu,“ sdělila dnes Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Situační zpráva o migraci upozorňuje, že přesídlování uprchlíků z Itálie a Řecka zatím vázne a je pomalé. „Ač již okolo 18 členských států nabídlo volné kapacity pro přijetí žadatelů o azyl v rámci relokací (celkem 1660 osob), relokováno jich bylo pouze 504,“ uvádí zpráva. Z Řecka zatím podle zprávy bylo přesídleno 247 osob, z Itálie o deset víc. Česko dlouhodobě zastává názor, že přesídlování uprchlíků začne fungovat až po spuštění tzv. hotspotů, což jsou registrační centra pro uprchlíky rozmístěná v Itálii a Řecku.