Česku chybí podle Oživení úřad, který by reguloval veřejné nákupy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

České republice chybí podle protikorupční organizace Oživení komplexní politika pro veřejné nakupování. Pomoci by měl nezávislý úřad, který by kontroloval orgány státní správy, a fungoval zároveň jako metodik. Návrh na jeho zřízení organizace předložila členům vlády.

„Pouhé škrtání v investičních výdajích státu i samosprávy v zájmu vylepšení rozpočtové bilance není dlouhodobým řešením,“ uvedl Martin Kameník z Oživení.

Přes veřejné nákupy, které činí přibližně 17 procent HDP České republiky, ročně proteče až 600 miliard korun. Kvůli neprofesionálnímu nebo klientelistickému rozhodování o veřejných výdajích a jejich účelu se však mnohdy podle Oživení stávají objektem korupčních transakcí.

:

Zřízení regulačního úřadu by bylo podle Kameníka na místě i kvůli hrozbě Evropské unie. Chyby v zadávání veřejných zakázek se podle Oživení objevují již při rozhodování o budoucích potřebách a nákupech nebo při jejich realizaci.

Analýzu Oživení zpracovalo ve spolupráci s Transparency International a Ekologickým právním servisem. Zástupci ministerstev spolu s neziskovými organizacemi by se jím měli zabývat v první polovině října.