Česku hrozí arbitráž o téměř půl miliardy kvůli pozemkům v Praze

Jižní spojka u Spořilova

Jižní spojka u Spořilova Zdroj: Packa, CC BY-SA 3.0, wiki

Česku hrozí mezinárodní arbitráž kvůli pozemkům v Praze, na kterých byly v minulosti vybudovány veřejné komunikace. Dubajská Alcor Holdings požaduje 483 milionů korun. Podle firmy odmítla Praha k těmto pozemkům uzavřít nájemní smlouvu, čímž se bezdůvodně obohatila na úkor společnosti.

Lidové noviny upozornily, že jde o pozemky, které jsou pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou. Firma podle deníku pozemky získala v letech 2010 a 2011. „Spojky přitom byly vybudovány již za komunismu v 80. letech, kdy se vlastnické právo k pozemkům neřešilo,“ uvádějí Lidové noviny. Ministerstvo podle deníku nároky firmy odmítá.

Praha podle mluvčího magistrátu Vladimíra Řepky opakovaně společnosti nabídla, že je připravena pozemky odkoupit za cenu zjištěnou znaleckým posudkem. „Znalecké posudky byly společnosti zaslány, avšak společnost prodej odmítá, je ochotna započít jednání o případném prodeji pozemků až poté, co Praha uhradí jimi požadovanou finanční částku, což Praha zásadně odmítá, jelikož žalovaná částka je v rozporu s platnými právními předpisy,“ uvedl.

Přečtěte si:

Spoelčnost Alcor na základě dohody o ochraně investic oznámila ministerstvu existenci sporu a nyní běží šestiměsíční lhůta pro smírčí řešení sporu. „Pokud tato lhůta uplyne marně, je společnost Alcor Holdings připravena zahájit investiční arbitráž,“ uvedl v dopise ministerstvu financí advokát firmy Ondřej Sekanina.

Loni v prosinci se rozhodla švýcarská společnost Pawlowski AG zahájit s Českem u Mezinárodního rozhodčího soudu ve Washingtonu arbitráž za 2,2 miliardy korun kvůli investici do výstavby obytného projektu Benice v Praze. Podle Lidových novin ovšem žaloba zatím k arbitrům nedorazila. Česko v současné době čelí více než desítce mezinárodních arbitráží. Většina z nich souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren.