Český biatlon zažívá zlaté časy, má víc peněz

Soukalová

Soukalová Zdroj: ctk

Český biatlon zažívá od olympiády v Soči v roce 2014 boom a zlaté časy tohoto sportu pokračují. Zatímco loni svaz hospodařil s ročním rozpočtem 50 milionů korun, pro letošní sezonu si mohl dovolit rozpočet navýšit o dalších 30 procent. Rozpočet reprezentace se navýšil o 15 procent. Většina smluv je dlouhodobého rázu, trvají minimálně do další olympiády v roce 2018.

Vedení českého biatlonu se však rozhodlo bezhlavě neutrácet. Investuje především do budoucna. Dvě třetiny rozpočtu jdou na rozvoj mládeže. Biatlonová základna po posledních úspěších narůstá, na závody jezdí dvojnásobný počet dětských závodníků než před dvěma roky.

Jednou z hlavních investic svazu byl nákup zbraní právě pro mládežnické kategorie. Tato položka si vyžádala 10 milionů korun.

Do budoucna chce vedení českého biatlonu také investovat prostředky do rozvoje biatlonových areálů. Možností kvalitní přípravy v domácím prostředí je zatím málo.

Zakázka z Číny
Číňané se rozhodli masivně investovat také do zimních sportů. V roce 2022 bude Peking hostit zimní olympijské hry a domácí by na nich rádi uspěli. O pomoc požádali i Český olympijský výbor. Spolupráce spočívá mimo jiné v tom, že česká strana poskytne know-how. Zatímco na rozvoji ledního hokeje budou Číňané spolupracovat i s dalšími státy, biatlon se budou „učit“ jen od Čechů.

Václav Fiřtík: Příště se biatlonisté pokusí o olympijské zlato