Českým vývozcům chybějí dělníci, pomoci mají Ukrajinci

Obří poptávka. Výrobní podniky se aktivně snaží o nábor zahraničních pracovníků. Hrozí, že nestihnou dodat včas zakázky.

Obří poptávka. Výrobní podniky se aktivně snaží o nábor zahraničních pracovníků. Hrozí, že nestihnou dodat včas zakázky. Zdroj: CTK

Budoucí dynamiku českého exportu drží v rukách ukrajinští dělníci. Aby český vývoz nezačal ztrácet dech, musely by domácí firmy co nejdříve nabrat desítky tisíc lidí do výroby. Domácí trh práce ale už naráží na svůj strop, na padesát tisíc dělníků tak čeští vývozci zkusí podle Asociace exportérů přetáhnout z Ukrajiny. V opačném případě hrozí, že firmy nebudou stíhat plnit své výrobní plány.

„Kdyby sem nyní přijelo padesát tisíc ukrajinských dělníků, tak jsem přesvědčen, že okamžitě seženou práci,“ říká místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Domácí firmy se podle něho v současnosti o aktivní nábor dělníků na Ukrajině už aktivně snaží, zatím se ale objem předběžných dohod počítá na desítky. „Problém je, že většina z uchazečů nemůže čekat zhruba rok na to, až v Česku získá práci,“ dodává Daněk.

Cesta Ukrajinců za prací totiž trvá podle zkušeností českých firem od devíti do čtrnácti měsíců. Problémem je především doba potřebná pro získání českého víza, ale i tříměsíční lhůta, po kterou domácí zaměstnavatel musí ze zákona čekat, zda se mu na volné místo nepřihlásí uchazeč z Česka.

Od letošního pololetí by se podle Daňka měla pracovní anabáze ulehčit, zrychlit by prý mělo zejména získávání víz. „Podniky se začínají obávat, že nestihnou dodat zboží včas. Zaplatí pak pokuty nebo přijdou o klienty,“ doplňuje Daněk. Zahraniční zakázky se přitom na české firmy jen valí. „Evergreenem v podpoře českého vývozu zůstává uměle oslabená hodnota koruny. Zároveň s tím roste i objem objednávek z ciziny,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Nedostatek dělnických uchazečů začínají čeští exportéři zmiňovat stále častěji, stále vzácnější jsou ale profese ve všech patrech hospodářství. „Ekonomika roste, firmy nabírají a nedostatek lidí se projevuje napříč všemi obory od vyučených přes vysokoškoláky, od dělníků a řidičů přes IT odborníky po nejvyšší manažery,“ říká Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů v PwC.