Čeští politici: Ze slovenských voleb se poučíme

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Předseda Směru - Sociální demokracie Robert Fico a jeho straničtí kolegové v centrále v Bratislavě 11. března nad ránem slaví volební výsledek.
Robert Fico volí
Předseda Směru - Sociální demokracie Robert Fico a jeho straničtí kolegové v centrále v Bratislavě 11. března nad ránem slaví volební výsledek.
Robert Fico měl reklamu i na sodovce
Předseda Směru - Sociální demokracie Robert Fico a jeho straničtí kolegové v centrále v Bratislavě 11. března nad ránem slaví volební výsledek.
9
Fotogalerie
Výsledky slovenských voleb, v nichž sociální demokracie Roberta Fica získala většinu, by měly být podle předsedů nejsilnějších českých stran poučením pro tuzemskou pravicovou vládu. Shodli se na tom dnes Petr Nečas (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09), byť každý z jiného důvodu.

Pro českou pravici může být podle premiéra Nečase slovenský příklad velmi výraznou lekcí a poučením. Podle něj slovenská koaliční vláda doplatila na nejednotnost a rozhádanost, když ji opustil jeden z jejích partnerů kvůli „v podstatě marginálnímu tématu“. Dodal, že tato vláda svou nesoudržností „doslova vrhla voliče do náruče“ Ficovy sociální demokracie.

Fotografie ze slovenských voleb

Jak slavil Robert Fico

Rozdělení mandátů ve slovenských volbách

Výsledky slovenských volebVýsledky slovenských voleb | e15

Předseda koaliční TOP 09 Schwarzenberg pokládá výsledek voleb za odmítnutí politiky spojené s podezřením z korupce. „Ze slovenských voleb bychom si měli vzít poučení. Rozumná pravicová politika, je-li doprovázena korupcí a skandály, nemá šanci u voličů na úspěch,“ sdělil ČTK šéf diplomacie Schwarzenberg přes mluvčího svého úřadu.

Čtěte více o slovenských volbách:

Slováci podle předsedy opoziční ČSSD Sobotky „jednoznačně odmítli pravicovou politiku a její nespravedlivé sociální reformy“. Výsledky slovenských voleb by si proto měl velmi dobře prostudovat Nečas, který se svou vládou prosazuje podobné reformy, uvedl. Ficovo vítězství je pro Sobotku signálem dalšího směřování ve střední Evropě. „Pro všechny občany v EU je pak důležitý fakt, že v rámci unie bude sestavena další vláda, prosazující sociálnědemokratické programové hodnoty,“ uvedl.

Fico jako premiér zamíří do Prahy

První zahraniční cesta předsedy slovenských sociálních demokratů Roberta Fica v roli staronového premiéra povede opět do Prahy. Fico to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vztahy obou zemí byly vždy na nadstandardní úrovni bez ohledu na politické složení jejich vlád, dodal. Na rozdíl od končící slovenské premiérky Ivety Radičové nekritizoval Česko za to, že se nepřipojilo k úmluvě EU o rozpočtové odpovědnosti.

„Vždy jsem plně respektoval vnitřní věci České republiky, nepatří mi komentovat tyto otázky,“ uvedl Fico. Podotkl, že Slovensko se na fiskální úmluvu EU dívá jako člen eurozóny možná jinak než Česko. Radičová počátkem března obvinila Česko z toho, že se nechová jako „čestný a rovný chlap“, když se odmítá připojit k paktu rozpočtové kázně EU s ohledem na předchozí úsilí patřit plně do evropských struktur. Český premiér Petr Nečas k tomu řekl, že český premiér a vláda nikdy neradili Slovensku, co dělat.

Fico, jehož strana získala v sobotních parlamentních volbách většinu křesel, věří, že jako nový slovenský premiér bude mít s českým předsedou vlády znovu přátelské vztahy bez ohledu na rozdílnou politickou orientaci. Nečas potvrdil, že vlády obou zemí spolu vždy dobře spolupracovaly. „Slovensko nadále představuje klíčového spojence a partnera, skutečně bratrskou zemi pro Českou republiku,“ uvedl Nečas.