Čeští turisté cestují do emirátů bez víz

Dubai Marina – moderní přístaviště a jeden z největších developerských projektů v Dubaji. Svůj domov tu má najít přes 120 000 lidí

Dubai Marina – moderní přístaviště a jeden z největších developerských projektů v Dubaji. Svůj domov tu má najít přes 120 000 lidí Zdroj: Jan Hocek

Českým turistům tento víkend skončila vízová povinnost do Spojených arabských emirátů. Pro desetitisíce Čechů, kteří každý rok do emirátů míří, se tak zjednoduší cesty do této arabské země a ušetří poplatek za vystavení víza, jenž vyšel na téměř dva tisíce korun.

Spojené arabské emiráty zrušení vízové povinnosti oznámily 5. března. Abú Zabí tak reagovalo na krok Evropského parlamentu, který v únoru schválil návrh zrušení víz pro občany SAE do schengenského prostoru EU. Kromě Česka se týká Polska, Slovenska, Slovinska, Litvy, Maďarska, Lotyšska, Estonska, Malty, Kypru, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

Do SAE ročně vycestuje podle údajů českých cestovních kanceláří asi 50 tisíc turistů z Česka. Pro zhruba 20 tisíc z nich je Dubaj přestupní stanicí v cestě do dalších zemí.

Rozhodnutí SAE už na začátku března přivítaly cestovní kanceláře a aerolinky, které z Česka do emirátů létají. Letecká společnost SmartWings v reakci na zrušení víz od září navýší počet letů do Dubaje ze dvou na tři týdně. Cestovní kanceláře věří, že odvolání vízové povinnosti přispěje k růstu zájmu českých turistů o tuto exotickou destinaci. Kanceláře také budou moci nabízet last minute zájezdy do SAE, což dosud nutnost zařizovat vstupní víza komplikovala.

Spojené arabské emiráty jsou podle údajů českého ministerstva zahraničí první zemí na Arabském poloostrově, kam čeští turisté nebudou potřebovat víza. Ve světě je takových států zhruba stovka.