Cestu unesených Čechů do Libanonu platil Fajád. Vylákání prý cílem nebylo

Alí Fajád (vpravo)

Alí Fajád (vpravo) Zdroj: ctk

Cesta pěti Čechů, kteří byli uneseni v Libanonu a ve čtvrtek se vrátili domů, se platila z peněz Libanonce Alího Fajáda, který se dostal na svobodu. Serveru Aktuálně.cz to řekl Fajádův advokát Jan Švarc, který k unesené pětici patřil. Podle serveru to může vyvolat spekulace o tom, zda Švarc další čtyři Čechy do Libanonu nevylákal, aby mohli být poté vyměněni právě za Fajáda. Advokát to ale jednoznačně odmítá.

„Hradil, hradil. Tedy lépe řečeno, hradil jsem to já. Dostal jsem na to peníze od pana Fajáda,“ řekl serveru o cestě do Libanonu Švarc.

Loni v červenci s ním cestoval předkladatel Adam Homsi, dvojice novinářů Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň a příslušník Vojenského zpravodajství Martin Psík. Vojenské zpravodajství chtělo podle Švarce Psíkovu cestu dodatečně zaplatit. Zda to udělalo, není podle serveru jasné.

Švarcovo tvrzení, že letenky a další výdaje spojené s cestou byly hrazeny z peněz určených na Fajádovu obhajobu potvrdil serveru i další z unesených Čechů, novinář Dobeš. Prý se o této skutečnosti dozvěděl až dodatečně.

Fajád byl v Česku držen ve vazbě od dubna 2014 kvůli obvinění ze spolupráce s teroristy. Obvinění vznesly Spojené státy, které o vydání Fajáda a dalších dvou osob Česko požádaly

Spekulaci, že čtveřici Čechů vylákal do Libanonu záměrně, aby mohli být vyměněni za Fajáda, Švarc odmítá. „My jsme tam byli s těmi novináři už měsíc a půl předtím a všechno proběhlo dobře a jak má,“ řekl advokát serveru Aktuálně.cz.

V době únosu podle něj navíc Fajád uspěl se stížností proti svému vydání do USA u českého vrchního soudu. „Nebýt únosu, tak by byli (Fajád a další dva zadržení) na svobodě soudní cestou úplně normálně někdy v říjnu,“ myslí si Švarc.

Fajád byl v Česku držen ve vazbě od dubna 2014 kvůli obvinění ze spolupráce s teroristy. Obvinění vznesly Spojené státy, které o vydání Fajáda a dalších dvou osob Česko požádaly. Fajád i spoluobvinění Chálid Marabí a Faouzi Jaber vinu i své vydání odmítali. Pražský vrchní soud však v polovině loňského prosince potvrdil, že do USA mohou být vydáni.

Koncem minulého týdne však byl Fajád propuštěn z vazby. Stalo se tak ve stejný den, kdy se do Prahy vrátila pětice Čechů, kteří v Libanonu zmizeli loni v červenci.