Chcete SPZ na přání? Pět písmen ministerstvo zakázalo

Poznávací značka, ilustrační foto

Poznávací značka, ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Počínaje čtvrtým lednem si řidiči po letech slibů budou moci poprvé zažádat o registračního značku podle svého gusta. Umožní to novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Fantazie majitelů vozidel ale bude mít své meze.

Ministerstvo dopravy dnes zveřejnilo přesná pravidla, podle kterých se budou značky tvořit. Tabulka bude obsahovat kombinaci čísel a velkých písmen bez diakritiky. V případě auta půjde o osm znaků. Nebude možné mít na značce pouze písmena. Volba má navíc i další omezení.

Ministerstvo z výběru vyřadilo písmena G, CH, O, Q a W, neboť se obává, že jsou snadno zaměnitelná. „Na značku na přání také nebude možné dát slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel nebo zkratky orgánu státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů a podobně,“ doplnil mluvčí úřadu Tomáš Neřold.

Přesnější instrukce dostaly úřady obcí s rozšířenou působností. Jedna plechová tabulka na přání vyjde žadatele na pět tisíc korun, za vozidlo to bude tedy deset tisíc. Značka je vázána na konkrétní osobu, bude tedy přenositelná, pokud majitel vymění vůz. Značku ale nebude možné prodat jinému řidiči. Registrační značky řidič obdrží do patnácti dnů od schválení znění úřadem a zaplacení poplatku. Řidiči si mohou také svůj návrh až na tři měsíce pouze zarezervovat.