Chyby při udílení amnestií nelze zvrátit, připustil Blažek

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti Zdroj: ctk

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman připustili, že případné chyby soudců či státních zástupců při aplikaci amnestie již nelze zvrátit.

Na základě amnestie, kterou prezident Václav Klaus vyhlásil na Nový rok, zatím věznice propustily na svobodu 6401 odsouzených. Blažek připustil, že při aplikaci amnestie se mohly „v návalu případů“ stát chyby. Podle něj ale tato pochybení nejsou procentuálně významná a nejsou způsobena tím, že by byl text amnestie nejasný. Ministr plánuje v nejbližších dnech svolat předsedy všech krajských soudů a poradit se s nimi, jak případná chybná rozhodnutí vyhledat a jak jim v budoucnu zamezit.

„V případě nesprávné aplikace zákona by ministerstvo spravedlnosti zvažovalo podání stížnosti pro porušení zákona,“ nastínil další postup Blažek. Ani v případě, že by ministr se svou stížností u Nejvyššího soudu uspěl, by ale nesprávně propuštěný vězeň neputoval zpátky za mříže. „Upozorňuji na jednu věc: stížnost pro porušení zákona by v tomto případě směřovala v neprospěch obviněného. To znamená - byl by tam pouze akademický výrok, neboť již nelze změnit rozhodnutí v neprospěch obviněného,“ vysvětlil nejvyšší státní zástupce Zeman. Blažek vidí smysl podání stížnosti v tom, že by Nejvyšší soud vydal k provádění amnestie sjednocující právní výklad.

Nejvyšší státní zástupce také uvedl, že podle jeho názoru je stížnost pro porušení zákona jediným mimořádným opravným prostředkem, který lze pro případy chybné aplikace amnestie užít. Obnova řízení prý nepřipadá v úvahu.

Ohledně případné odpovědnosti soudců za chybné rozhodnutí ministr řekl, že by se muselo individuálně posuzovat, zda konkrétní soudce v daném případě postupoval nedbale, nebo měl pouze jiný právní názor na věc. Za odlišný právní názor soudce trestat nelze.

Podle statistik policejního prezidia se amnestovaní vězni dopustili na svobodě již 305 deliktů, z toho 177 trestných činů a 128 přestupků. Ministr Blažek dnes informoval, že „zpátky na cestě do věznic“ je v tuto chvíli zhruba šest desítek amnestovaných.