Čínské vlajky se vrátily na trasu na Hrad, komora je nechala opravit

České a čínské vlajky

České a čínské vlajky

Na trasu mezi Letištěm Václava Havla a Pražským hradem se dnes vrátily vlajky ČR a Číny vítající čínského prezidenta, zjistil dnes ráno reportér ČTK. V sobotu někdo přes 50 vlajek poškodil barvou a byly odstraněny k opravě. Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí po poledni.

Vlajky jsou opět na veřejném osvětlení v Chotkově ulici, v ulici Mariánské hradby, Jelení a v Evropské. Zadavatelem vyvěšení vlajek je Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, kterou vede Jaroslav Tvrdík.

V noci na sobotu vlajky zatím neznámí pachatelé poškodili kraslicemi naplněnými šedou a modrou barvou. Pražská policie podle dnešního vyjádření svého mluvčího Jana Daňka po pachatelích nadále pátrá. Známá dosud není ani výše vzniklé škody. „Poškozený nám ji má vyčíslit až v pracovní dny,“ doplnil Daněk.

Již v noci na pátek přitom zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají i některé protestní akce.

Nejdůležitějším výstupem třídenní návštěvy čínského prezidenta má být ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.