Církve dostaly v rámci restitucí další dvě miliardy. Šetří na horší časy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Nick Moulds via Flickr

Celkem dvě miliardy dostalo jako další restituční splátku šestnáct církví a náboženských organizací. I tentokrát prý chtějí církve většinu peněz ušetřit na dobu, kdy přestanou dostávat státní dotace. Jistá část peněz ale bude použita na vybavení církevních škol či v sociálních programech.

Největší sumu, více než 1,6 miliardy korun, obdržela katolická církev. Stejně jako s předchozí splátkou chce většinu peněz ušetřit. „Nejsme ti, kteří by nezodpovědně projídali. Budeme investovat tak, abychom pomáhali v budoucnosti,“ prohlásil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub v České televizi.

Po katolické církvi dostali od státu nejvíce peněz husité, celkem více než sto milionů korun. Evangelíci si přišli na 78 milionů. Pravoslavní pak dostali skoro 40 čtyřicet milionů. Posledně jmenovaní prý hodlají investovat, aby měli finance i v budoucnu, jak uvedl jejich kancléř Milan Horvát.

Určité prostředky poputují také do různých sociálních programů. „Patnáct až pětadvacet procent každé restituční dávky máme přidělit na rozvojové a humanitární aktivity,“ přiblížil synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml.

Církevní restituce
Během následujících 30 let si tuzemské církve přijdou celkem na 59 miliard korun navýšených o inflaci. V případě dvouprocentní inflace dostanou nakonec 79 miliard, při tříprocentní inflaci dokonce 90 miliard. Jedinou církví, která všechny peníze z restitucí odmítla, je Bratrská jednota baptistů.