Cizí jazyky? Nezájem. Jinak než česky neumí přes polovinu Čechů

škola, studenti

škola, studenti

Polovina Čechů stále neovládá cizí jazyky. Podle evropského průzkumu Eurobarometr jsou Češi v rámci Evropské unie co do znalosti cizích řečí na 19. místě. Aspoň v jednom cizím jazyce se domluví 49 procent lidí. Zatímco 88 procent Evropanů považuje znalost cizích jazyků za velmi užitečnou, Češi jsou prý v ovládání řečí stále outsideři.

Podle Karla Klusáka, ředitele společnosti, která se specializuje na individuální jazykové kurzy v zahraničí, je přitom možné zvládnout základy angličtiny už za tři měsíce.

„Kdo neumí cizí jazyk, často se vymlouvá na věk nebo na nedostatek talentu. Spíš je to ale tak, že se učit nechce,“ uvedl Klusák. „Každého zajímá, jak nejrychleji se dá jazyk naučit, ale odpověď je hodně individuální. Jsou lidé, kteří mají talent a navíc je jazyky baví, ti se učí samozřejmě rychle. Nejdůležitější je osobní motivace,“ dodal.

Na rozdíl od cizinců, kteří na jazykové studium věnují nemalé částky a často vyjíždějí za vzděláním i do zahraničí, hledají mnohdy Češi bezplatné způsoby, jakými se lze jazyk naučit, například práci v baru, na stavbě nebo jako au-pair. „Pokud má člověk ambice pracovat v náročnějším prostředí, tak tyto způsoby jazykového vzdělávání působí spíš komicky. Asi málokdo si myslí, že kvalitní češtinu je možné pochytit od zedníků na stavbě nebo někde v hospodě,“ uvedl Klusák.

Odborníci doporučují osvojit si nejdřív základy jazyka při studiu doma. Na kurz do zahraničí je dobré vyjet, pokud člověk v daném jazyku ovládá nejméně 600 až 800 slov a základní gramatiku. Kurzy v zahraničí jsou dobré hlavně proto, že v cizí řeči je tam možné komunikovat od rána do večera.

Podle Eurobarometru 61 procent Evropanů považuje za nejužitečnější důvod k učení cizího jazyka práci v zahraničí. Podle 53 procent respondentů evropského průzkumu je argumentem i cizojazyčná komunikace v zaměstnání ve vlasti a s tím související cesty do ciziny. Pro 47 procent dotázaných je důvodem i zahraniční dovolená a 46 procent Evropanů vidí jako dobrou motivaci možnost studia v zahraničí.

Zahraniční stáže jsou stále „in“, firmy si ale více hlídají náklady

Kdo se domluví, ten je vítán

Nouze svědčí cizím jazykům