ČNB opět nezměnila úrokové sazby

ČNB

ČNB

Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Analytici tento krok očekávali. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

„ČNB dnes nepřekvapila a ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny. Cokoliv jiného by bylo překvapením. Je pravděpodobné, že hlasování ve prospěch ponechání úrokových sazeb beze změny bylo jednomyslné (což se také potvrdilo – pozn. red.),“ reagoval analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Prognózy ekonomického růstu se nyní podle něj rychle snižují a je pravděpodobné, že růst ČR v příštím roce bude velmi slabý pod úrovní jednoho procenta.

„Důvodem pro toto rozhodnutí bylo především vymizení inflačních tlaků a zpomalení nejenom evropských ekonomik. V současné době neexistují stimuly, které by vedly k razantnímu poklesu nezaměstnanosti či k zvyšování mezd, které by působily na růst spotřebitelských cen, “ píše ve svém komnetáři Petr Gapek z GE Money Bank. „Jediným proinflačním rizikem tak zůstává současné oslabování koruny. Ta by mohla dále oslabovat s ohledem na pokles na finančních trzích a nejednoznačné řešení řecké dluhové situace.“

Zachováním sazby tak centrální banka dále podporuje růst spotřeby domácností a investice firem, doplnil analytik Home Creditu Michal Kozub. Nejbližší termín, kdy sazby porostou, se tak podle něj posouvá z letošního podzimu na příští jaro. Dnešním zachováním sazeb se taky zřejmě nijak nezmění sazby spotřebitelských úvěrů a hypoték, na které má ČNB svým rozhodnutím nepřímý vliv, podotkl.

Dosud ekonomové počítali se zvýšením úrokových sazeb v následujících měsících. Nyní, v souvislosti s očekáváním zhoršeného vývoje ekonomiky a průběhem dluhové krize v eurozóně, někteří analytici hovoří i o možném snížení sazeb. Většina ekonomů ale očekává po většinu příštího roku sazby beze změny. V ekonomice totiž nejsou podle nich výraznější tlaky, které by zvyšovaly inflaci.