ČNB stojí ve sporu s Babišem za poslancem Šinclem

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl Zdroj: CTK

Se snahou šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) zamezit prohloubení ochrany spotřebitelů při uzavírání životního pojištění nesouhlasí ČNB. Poslanec za sociální demokracii Ladislav Šincl, který změnu prosazuje, získal ve vyhroceném sporu s Babišem spojence ve viceguvernérovi centrální banky Mojmíru Hamplovi. Vyplývá to z dokumentu, který má deník E15 k dispozici.

Kvůli navrhovanému zastropování zprostředkovatelských provizí za pojistky ministr nařkl zákonodárce a jeho rodinu z korupce a vyhrožoval mu informacemi, které na něho shromáždil. ČSSD to označila za estébácké metody a bezprecedentní chování. Babiš reagoval slovy, že Šincl lže.

ČNB věnuje tématu provizí zvýšenou pozornost už dlouho. Podle Hamplova dopisu Šinclovi z minulého týdne je rozumné řešení této problematiky zásadní pro nastavení férových poměrů na domácím pojišťovacím trhu.

„Z důvodu posílení ochrany spotřebitele předkládala ČNB opakovaně návrhy, které ovšem nezískaly zřetelnou podporu ministerstva financí,“ napsal.

Šinclovy pozměňovací návrhy dvou novel, kvůli nimž se už v úterý strhla v dolní komoře parlamentu slovní přestřelka mezi poslancem a Babišem, jsou v souladu s cíli sledovanými i ČNB. „V danou chvíli je považuji zřejmě za to nejlepší, co se v této oblasti zatím ve vážné politické diskuzi objevilo,“ konstatoval Hampl.

Z důvodu posílení ochrany spotřebitele předkládala ČNB opakovaně návrhy, které ovšem nezískaly zřetelnou podporu ministerstva financí

Zastropování provizí by za pět let vytvořilo ve prospěch klientů pojišťoven úsporu 4,2 miliardy korun. Lidé nyní podle Šincla přicházejí o polovinu peněz, které za životní pojistky zaplatí.

Babiš označil poslancovo jednání za zákulisní hry. „S mým bývalým náměstkem Prosem prosadil změnu postoje ministerstva financí vůči vládou schválenému návrhu za mými zády, bez mého vědomí,“ řekl. Martin Pros byl na financích za socialisty.