ČOI potřebuje na příští rok aspoň 86 milionů korun, tvrdí ministr

padělky

padělky Zdroj: ctk

Česká obchodní inspekce (ČOI) nebude schopna s navrhovaným rozpočtem 63 milionů korun na rok 2016 fungovat na současné bázi. Potřebuje alespoň 86 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něho by bylo ideální, kdyby inspekce na příští rok disponovala alespoň 143 miliony korun.

„Návrh, že ČOI potřebuje nižší rozpočet, znamená absolutní nepochopení této instituce,“ uvedl Mládek s tím, že nyní se vedou jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). „Jsme v situaci, kdy potřebujeme pravý opak,“ dodal ministr, který by si přál zvýšení kontrolní činnosti ČOI.

Letošní rozpočet ČOI počítá podle informací na webu MPO s výdaji 286 milionů korun a příjmy 42 milionů korun, loňské výdaje dosáhly téměř 280 milionů korun.

Inspekce si podle Mládka na provoz vydělá. Za loňský rok uložila pravomocně pokuty za 117 milionů Kč, přičemž na provoz v letošním roce potřebuje 70 milionů Kč. Při snížení rozpočtu bude muset ČOI krátit počet kontrol z loňských celkových 31.000 na 28.000.

Tisícky vzorek, miliony pokut

„V první fázi budeme zanedbávat obnovu stávajícího majetku, budou delší lhůty pro obnovu vozového parku a budeme se snažit, aby kontrolní činnost byla omezena co nejméně, samozřejmě,“ řekl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Podle prezentace ministerstva ČOI loni zkontrolovala 2663 vzorků pohonných hmot a uložila za ně pokuty za 13,61 milionu korun. Na rok 2016 má inspekce naplánovaných 2700 kontrol pohonných hmot, při schválení sníženého rozpočtu by jich bylo o 300 méně. Podobně by se snížil počet kontrol předváděcích akcí. Loni jich bylo 682, což je v plánu i příští rok, při zkrácení rozpočtu by jich bylo o 70 méně.

Chtěl by 143 milionů

Mládek by si pro inspekci na příští rok přál 143 milionů korun, aby ČOI mohla využít novinek, které jí dává projednávaná novela zákona o ochraně spotřebitele. V ní se například počítá se skrytým nahráváním předváděcích akcí, kvůli tomu chce inspekce koupit novou audiovizuální techniku. V budoucnosti má také inspekce řešit mimosoudní spotřebitelské spory, systém se podle ministerstva bez potřebného navýšení peněz nezvládne rozběhnout. Inspekce by si chtěla také vybudovat vlastní laboratoř pro kontrolu pohonných hmot, včetně mobilní laboratoře. Její kontroly by pak byly údajně více efektivní.

Kvůli nyní projednávanému zákonu o ochraně před návykovými látkami, který podle předkladatele bude umožňovat ČOI například uzavřít stravovací provozovnu, pokud se v ní budou pohybovat opilí nezletilí, by chtěla i navýšení počtu pracovníků.