ČSSD: Bátora užívá postavení k prezentaci svých názorů v médiích

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Předseda iniciativy D.O.S.T. Ladislav Bátora využívá svou pozici úředníka na ministerstvu školství, aby získal větší mediální pozornost pro své kontroverzní názory. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté jsou připraveni téma "Bátora" otevřít na zasedání Poslanecké sněmovny v příštím týdnu. Podle Sobotky by patrně našli mezi poslanci dostatek hlasů k přijetí usnesení, které vyzve k odvolání Bátory z funkce.

Fakt, že je Bátora personálním šéfem na ministerstvu školství, označil Sobotka za chybu personální politiky členů vlády. „Je přece zřejmé, že v době, kdy byl pan Bátora soukromou osobou, jeho názory, stanoviska a komentáře na facebooku téměř nikoho nezajímaly,“ řekl. „Kdyby se na úředníky v takto vysokých pozicích kladly standardní nároky, jako se kladou v civilizovaných zemích, tak by se pan Bátora nikdy nemohl do této pozice dostat,“ dodal Sobotka.

ČSSD je podle svého šéfa připravena o Bátorovi jednat na nadcházející schůzi sněmovny. Pokud by se jí tento bod nepodařilo do programu prosadit, svolá k tématu mimořádnou schůzi poslanců, dodal Sobotka.Sociální demokraté již ve středu uvedli, že by jak Bátora, tak jeho nadřízený ministr školství za VV Josef Dobeš měli ve svých funkcích skončit.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka se „extremistický politický aktivista“ Bátora již delší dobu chová neúnosně a z ministerstva by měl odejít. Úředník podle něj nikdy v minulosti nemohl vystupovat zároveň jako politicky aktivní občan.

Bátora se stal středobodem nejnovější vládní roztržky. Na protest proti jeho setrvání na ministerstvu školství ve středu odešli členové TOP 09 ze schůze vlády. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes vyzval Dobeše, aby se od výroků svého podřízeného jednoznačně distancoval. Podle předsedy vlády je neúnosné, aby spor blokoval jednání vlády.