ČSSD chce od Drábka slyšet, jestli má finanční podíl v projektu sociální karty

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Opoziční ČSSD požaduje, aby premiér Petr Nečas (ODS) a ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) vyvrátili spekulace médií o propojení Drábka a jeho náměstka Vladimíra Šišky s firmou produkující elektronické účtenky ke kartám pro sociálně slabé. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky hrozí, že se z projektu, který má zabránit zneužívání sociálních dávek, stane "nový IZIP".

Sociální demokraté jsou „velmi znepokojeni“ informací, že Drábek a jeho náměstek Šiška jsou spojeni s firmou iDTAX. Společnost produkuje takzvané elektronické účtenky, kterými bude vybaven projekt sociální karty, na niž mají být vypláceny dávky sociálně slabým lidem.

„Rád bych velmi vážně vyzval jak premiéra Nečase, tak ministra práce a sociálních věcí Drábka, aby okamžitě veřejnosti vysvětlili, jaká je vazba mezi stávajícím ministrem práce a jeho náměstkem a firmou iDTAX,“ prohlásil Sobotka.

Oba vládní politici mají podle něj také jasně vyvrátit nebo potvrdit informaci, že se má uvedená firma podílet na projektech společně s ministerstvy financí a práce. „Pokud je to pravdivé, tak by zde hrozil nový IZIP. Tentokrát ne v režii ODS, ale v plné režii TOP 09,“ dodal Sobotka. ČSSD projekt elektronických zdravotních karet IZIP kritizuje jako nevýhodný.

Zprávu o propojení Drábka a jeho úředníka s firmou iDTAX přinesl server Pirátské noviny, který je spojen s neparlamentní Českou pirátskou stranou. Společnost má podle něj neprůhlednou vlastnickou strukturu s využitím anonymních akcií. Drábek měl ve firmě 24procentní podíl, Šiška byl veden jako jednatel společnosti.

Sociální karty by měly od příštího roku sloužit jako průkazky pro příjemce peněz od státu, měly by se na ně vyplácet veškeré podpory, dávky a příspěvky.