ČSSD chce pokutovat poslance za slabou docházku

Premiér Bohuslav Sobotka během debaty na Univerzitě Karlově

Premiér Bohuslav Sobotka během debaty na Univerzitě Karlově Zdroj: ctk

Jednomyslný návrh rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny zvýšit platy ústavních činitelů o více než čtrnáct procent se nezamlouvá předsednictvu ČSSD. Debatovat o tom chce jak se svými zákonodárci, tak v rámci koalice s ANO a lidovci. Navíc budou špičky socialistů prosazovat pokuty za neúčast poslanců a senátorů na jednáních parlamentních komor.

Podle šéfa partaje a premiéra Bohuslava Sobotky je to reakce na slabou docházku při minulé sněmovní schůzi, kdy musela vládním stranám s přehlasováním prezidentského veta normy o dětských skupinách pomáhat opoziční ODS. „Předsednictvo požádalo poslanecký klub ČSSD, aby do novely zákona o platech ústavních činitelů zařadil finanční sankce za absence. Měli bychom využít příležitosti, kdy se mění pravidla,“ řekl Sobotka.

Vedení ČSSD navrhuje stanovit minimální počet hlasování v jednacím dni, kterých by se zákonodárce musel zúčastnit. Pokud by limit bez řádné omluvy nesplnil, pocítil by to na platu. Výši srážky však Sobotka neupřesnil. „Bylo by spravedlivé, kdyby se část platu odvíjela také od přítomnosti na rozhodujících jednáních,“ podotkl.

Návrh rozpočtového výboru o platech poslanců a senátorů kritizoval premiér už před týdnem. Z pracovní návštěvy USA vzkázal, že trvá na růstu nanejvýš o 3,5 procenta, o něž si polepší státní zaměstnanci. Vláda přitom původně prosazovala jen jednoprocentní zvýšení.

Kdyby zákonodárci platovou novelu neměnili, automaticky by od příštího ledna dostávali o 26 procent navíc. Důvodem je dřívější rozhodnutí kabinetu Petra Nečase zmrazit valorizace platů ústavních činitelů na čtyři roky, tedy do konce letošního prosince.