ČSSD dochází munice. Ve sněmovně se schyluje k hlasování

Sněmovna

Sněmovna Zdroj: CTK

Sněmovna zahájila šestý den jednání v řadě. Po několika dnech obstrukční taktiky opoziční ČSSD by se poslanci mohli dostat k závěrečnému hlasování. Opozici už totiž "docházejí" poslanci poté, co vládní koalice v reakci na postup ČSSD prosadila nejprve omezení délky jednotlivých poslaneckých vystoupení na dvakrát deset minut a poté i spojení debaty o vládních reformních zákonech do jednoho celku.

Od pátku sněmovna debatuje o zákonech zdravotnické, sociální a důchodové reformy, jejichž přijetí se snaží hlavně ČSSD obstrukcemi překazit. Sociální demokraté kvůli tomu v minulých dnech navrhovali probrat ve sněmovně i řadu jiných věcí, dnes se netradičně omezili jen na opakovaný pokus řešit stav ovzduší v Moravskoslezském kraji.

Opozice ale nemůže hlasování o reformních zákonech už dlouho dál oddalovat, postupně jí totiž dochází „munice“ - kvůli spojení debaty k zákonům a omezení délky vystoupení už zbývá čím dál méně poslanců, které může vyslat k pultu řečnit.

Poslanci ČSSD v sobotu upozornili, že přijatá omezení debaty nemají podporu ani právního oddělení samotné sněmovny. Přijaté zákony proto plánují napadnout u Ústavního soudu právě kvůli podle nich nezákonnému způsobu jejich nynějšího projednávání.

Apatickou atmosféru zpestřil spor o cedulky

Přetahovaná o cedulky s protestními hesly, kterými ČSSD upozorňuje v jednacím sále sněmovny na svůj postoj k vládním reformám, zpestřila v sobotu večer jinak monotónní předčítání připravených vystoupení poslanců opozice.

Když si jednu z kartiček přinesl přímo k řečnickému pultu pražský sociální demokrat Miroslav Svoboda, stala se čtvrtka formátu A4 několikrát cílem útoků poslanců ODS. Debata se o něco později zvrhla ve slovní přestřelky s velmi hlasitými souhlasnými i nesouhlasnými projevy poslanců.

Spor o celdulkySpor o celdulky | CTK

Při Svobodově prvním projevu poničil papír s nápisem občanský demokrat Jan Florián. Svoboda jej pak, jak je ve sněmovně zvykem prostřednictvím předsedající Vlasty Parkanové (TOP 09), vyzval ať mu nahradí vzniklou škodu.

Podruhé se k řečnickému pultu postavil s nápisem „Vládní reformy nás vedou do dluhů a chudoby“. Tento papír pak rychlým pohybem „zabavil“ a odnesl někdejší pražský primátor Pavel Bém, a vyvolal tak smích v sále.

Řečnící poslanec reagoval žádostí ke svým spolustraníkům, aby mu tedy přinesli další z cedulí, které od počátku opozičních obstrukcí zdobí jejich lavice v jednacím sále. Text „Stop chybným a nespravedlivým reformám. ČSSD hlasuje proti“, opřený na řečništi o mikrofony, však raději sám schoval ve chvíli, kdy kolem pultu opět procházel poslanec Bém.

Exprimátor se v tu chvíli vracel od poslaneckých lavic ČSSD, kde „ukradenou“ cedulku osobně vrátil předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.