ČSSD drží před sílící ODS zhruba desetiprocentní náskok

ilustrační foto

ilustrační foto

Občanským demokratům rostou stranické preference. V porovnání s předchozím měsícem si polepšili o 2,8 procentního bodu, při přepočtu na mandáty by získali o deset křesel více než v září. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu STEM. Volby by vyhrála s 25,3 procenta ČSSD, druhá ODS by získala 15,7 procenta hlasů. Do sněmovny by se dostala ještě KSČM a TOP 09. VV zůstávají pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny.

Komunisty preferuje 11,2 procenta lidí a TOP 9,3 procenta. V jejich případě se preference snížily o šest desetin procentního bodu, u ČSSD o půl procentního bodu. Naopak ODS se po zářijovém propadu k 12,9 procenta znovu přibližuje k hodnotám z letošního března a února, kdy ji preferovalo 15,8 procenta, resp. 16 procent lidí.

Podle modelu volebních zisků by ODS nyní získala ve sněmovně 55 křesel, a překonala by tak svůj volební výsledek z roku 2010. ČSSD by měla 80 mandátů, komunisté 35 a TOP 09 třicet. V tomto případě je postavení TOP 09 stabilní, komunisté by měli o tři křesla méně než v září a sociální demokraté o sedm méně.

Agentura dělala průzkum ve dnech 7. až 15. října a zúčastnilo se ho 1277 lidí starších 18 let.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.