ČSSD má 55 podpisů na pokus o sesazení vlády

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

V pořadí už třetímu pokusu o svržení bude v tomto volebním období čelit koaliční vláda Petra Nečase. Opoziční ČSSD už shromáždila 55 podpisů poslanců nutných pro svolání mimořádné schůze dolní komory parlamentu. Ta se zřejmě uskuteční za týden.

„Vláda neplní sliby a lže, pokud jde o sociální a rozpočtovou situaci země,“ prohlásil dnes šéf socialistů Bohuslav Sobotka. Ten doufá, že se najde dostatek poslanců, kteří budou „situaci země hodnotit realisticky“. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa by Nečasův kabinet měl rezignovat sám, protože při hledání úspor zjevně tápe.

Aby opozice vládu svrhla, potřebovala by 101 hlasů, které nemá. Na ODS a TOP 09 přitom spoléhat nemůže. I lídři Věcí veřejné - nejméně předvídatelné koaliční strany - už dali najevo, že ani její poslanci pokus nepodpoří. „Ani jsme o tom nejednali. Uprostřed bouře musí být na lodi kapitán,“ prohlásil šéf VV Radek John.

Sociální demokraté chtějí, aby každý z poslanců, kteří koaliční kabinet drží, musel ve sněmovně svými slovy říci, proč proti návrhu na vyslovení nedůvěry hlasuje. Každý vládní poslanec by měl zároveň vyjádřit podporu jak chystaným škrtům, omezení valorizace důchodů a zvýšení DPH, tak vzhledem k soudnímu procesu Víta Bárty setrvání VV v koalici.