ČSSD může přes ztráty udržet krajské vlády

volby

volby Zdroj: ctk

V krajských volbách rozhodně nečeká sociální demokracii drtivé vítězství jako před čtyřmi lety, kdy slibovala zrušení zdravotnických poplatků. Přesto si vládu nad všemi 13 kraji nebo alespoň většinou z nich může udržet. Z průzkumů vyplývá, že si oproti minulému klání polepší jak občanští demokraté, tak komunisté. V některých regionech by mohli odsunout ČSSD z první na druhou příčku.

Výhodu má TOP 09, která se o místa v krajských zastupitelstvech a radách bude ucházet vůbec poprvé. Šetření nenasvědčují tomu, že by někde skončila pod pěti procenty.

Na třetině území republiky budou lidé v prvním kole rovněž volit do Senátu. Nadcházející víkend napoví, zda se ČSSD podaří obnovit její většinu v horní komoře parlamentu. Rozhodující druhé kolo se uskuteční příští týden.

Výsledky obou voleb mohou výrazně zamíchat mocenskými poměry uvnitř jednotlivých stran a pozicemi jejich lídrů. Jako první si to otestuje ODS začátkem listopadu na kongresu v Brně, jehož delegáti určí další osud svého šéfa a premiéra Petra Nečase, stejně jako místopředsedů.

„Vypadá to, že tak ve dvou třech regionech by mohla vyhrát volby ODS, a není vyloučeno, že v některém kraji vyhraje KSČM. Ale pořád je otevřená možnost, že by se sociální demokracii mohlo podařit vyjednat všech třináct hejtmanů. Tyto posty se dají získat i se slabým vítězstvím,“ odhadl týden před volbami pro deník E15 šéf agentury ppm factum Jan Herzmann.

Čtěte také:

Ve Středočeském kraji by volby vyhrála ČSSD před ODS

Strany před podzimními volbami utratí v kampaních desítky milionů

Filip: ČSSD a KSČM by měly vládnout v pevných koalicích

Zástupci ČSSD po minulých volbách vystřídali ve vedení krajských vlád hlavně občanské demokraty. Kromě toho bude nejsilnější levicová strana obhajovat 280 krajských mandátů, tedy dvě pětiny míst v regionálních zastupitelstvech. ODS, která před čtyřmi lety přišla o 111 mandátů, by chtěla přidat další k nynějším 180.

KSČM v roce 2008 skončila na třetím místě ze ziskem 114 křesel. I komunisté při posledních volbách doplatili v počtu mandátů na výhru ČSSD, podobně jako lidovci s nynějšími 56 zastupiteli. V pěti krajích nyní vládnou socialisté s tichou či otevřenou podporou komunistů, ve čtyřech v koalici s ODS, případně i s lidovci na jihu Moravy a na východě Čech.

Témata: kritika vlády a dluhy

Především ČSSD označuje volby za referendum o budoucnosti kabinetu Petra Nečase. Stejnou taktiku měla i při minulých volbách, tentokrát však chybělo jednoznačné a silné téma, jako byly před čtyřmi lety zdravotnické poplatky. ODS se zaměřila na kritiku hospodaření krajů včetně problémů s čerpáním evropských dotací, které nejvýrazněji vypluly na povrch na severozápadě Čech policejním zatýkáním. Jak pravice, tak regionální opoziční uskupení upozorňují i na sporné krajské zakázky. Nejznámější případ vyústil ve stíhání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.