ČSSD se hádá s církvemi kvůli slovům o nacistické propagandě

Billboard ČSSD

Billboard ČSSD

Ostrou reakci církví vyvolal billboard, kterým ČSSD brojí proti církevním restitucím. Kampaň přirovnaly k plakátům z doby nacistické „třetí říše“. To si nenechal líbit místopředseda socialistů Lubomír Zaorálek. Kardinál Dominik Duka by si měl podle něj nastudovat literaturu o druhé světové válce, aby příště nepronášel nepřijatelné výroky. Uvedl, že zatímco role katolické církve v době války není vyjasněná, řada sociálních demokratů za svoje postoje v době nacistické okupace položila život.

Otevřenou roztržku mezi sociálními demokraty a zástupci církví vyvolal billboard, na němž je nápis ODS a TOP 09 chtějí darovat církvím 134 miliard u obrázku modré ruky dávající pytel druhé ruce, zřejmě duchovního. Na jiném stojí, že TOP 09 a ODS chtějí vytáhnout z kapes důchodců 48 miliard, nápis dokresluje obrázek modré ruky, která bere tašku z jiné. Podle zástupců církví je způsob, jakým sociální demokracie vede předvolební boj, „nekultivovanou a nekulturní cestou ohrožující samotnou podstatu demokracie“.

V prohlášení církví stojí, že předvolební propaganda sociální demokracie útočí slovníkem obou někdejších totalit. „Pamětníci mohou potvrdit, že si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty 'třetí říše', na rudo přetřenými gottwaldovskými ideology,“ uvedli šéf České biskupské konference Dominik Duka, předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček a předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.

ČSSD: nelze směšovat náboženský respekt a debatu o majetku

Podle předsedy socialistů Bohuslava Sobotky je ČSSD demokratickou stranou, která si váží náboženského vyznání, náboženských svobod a role církví. Nesouhlasí ale s vládním řešením majetkového vyrovnání, které se neopírá o společenský konsenzus. Představitelé církví by podle ČSSD neměli směšovat respekt k náboženským svobodám s debatou o rozdělení majetku z veřejných zdrojů. Podle Zaorálka plakát pouze odkazuje na to, co se má odehrát po přijetí zákona o majetkovém vypořádání státu s církvemi.

Pavel Otto: Církevní bramboračka

Předlohu již schválila sněmovna, v Senátu, kde má převahu opozice, narazí. Nejspíš se pak vrátí do dolní komory, kde bude potřeba k přehlasování senátního veta 101 hlasů. ČSSD podle Sobotky dává přednost financování církví z výnosu speciálního veřejnoprávního fondu. V případě, že současný vládní návrh nebude přijat, chce ČSSD o vyrovnání jednat znovu u kulatého stolu.

Vláda navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku, zabaveného komunistickým režimem. Norma také počítá s postupným ukončením placení církví ze státního rozpočtu. Přechodné období odstřihnutí církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.