ČSSD si vezme úvěr, ořeže stranický aparát a bude šetřit

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: ctk

Místo billboardů na předvolební propagaci větší využití internetu nebo zeštíhlení stranického aparátu, kde platy 150 zaměstnanců spolknou okolo 65 milionů korun ročně. To jsou úsporná opatření, která kvůli prohranému sporu s bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem zvažuje ČSSD. Zaplatit mu má i se smluvní pokutou 337 milionů korun.

Skromnější kampaně a škrty v provozních výdajích však nebudou stačit. Socialisté si zřejmě vezmou úvěr. I proto, že prodej části budov a pozemků s celkovou hodnotou přes půl miliardy, které vlastní a pronajímají, jim připadá neekonomický. Konkrétní návrhy má místopředseda pro hospodaření Martin Starec předložit ve středu.

„Budeme postupovat tak, aby se úsporná opatření co nejméně dotkla činnosti sociální demokracie směrem k voličům. Musíme mít alespoň elementární, minimální prostor, abychom mohli konkurovat ostatním politickým stranám,“ řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Asi by nebylo úplně v pořádku, kdyby tímto rozhodnutím soudu došlo k omezování politické soutěže,“ dodal.

Ročně kolem 65 milionů korun spolknou platy stranického aparátu.

Vedle hledání úspor se strana nevzdává naděje, že uspěje s dovoláním u Nejvyššího soudu. Další možností je podání žaloby za soudní průtahy. Trvalo šestnáct let, než padlo pravomocné rozhodnutí soudkyně pražského městského soudu Ireny Saralievové. ČSSD přitom na rozdíl od Altnera jednání nijak neobstruovala a nenese vinu na tom, že penále za tu dobu nabobtnalo na 318 milionů. Advokát Miroslav Krutina v ČT připustil, že se částka může změnit.

Stav stranické pokladny
Ještě na začátku dekády ČSSD dlužila půl miliardy korun, vloni 200 milionů. V posledních letech ročně hospodaří se zhruba dvěma sty miliony, ve volebních letech se výdaje blíží 300 milionům. Za loňský rok byla strana v zisku 27 milionů, pro letošek plánovala schodek 15 milionů. Do kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami chtěla investovat 100 milionů. Hlavní část příjmů mají socialisté od státu ve formě příspěvku na činnost politických stran a hnutí, jehož výše se odvozuje od výsledku voleb do Poslanecké sněmovny a počtu poslanců, senátorů a krajských zastupitelů. Vloni tak ČSSD inkasovala 133 milionů. Na členských příspěvcích vybrala 18 milionů, z pronájmu nemovitostí měla 21 milionů.

„Pokud se navýšení pokuty odehrálo i za přispění žalující strany, pak je otázkou, zda požadování celé té sumy nepřekračuje obecné pojetí spravedlnosti a zda by nešlo najít právní nástroj, kterým by se ta částka moderovala,“ uvedl.

Jak dovolání, tak žaloba však nemají odkladný účinek. ČSSD bude muset Altnerovi do tří dnů po doručení rozsudku zaplatit, jinak se vystaví riziku exekuce. Altner vzkázal, že o odložení úhrady nebo o splátkovém kalendáři nebude jednat. V současnosti je stíhán v jiné kauze kvůli zpronevěře, což považuje za politickou kriminalizaci.