ČSSD vyvolá kvůli amnestii hlasování o nedůvěře vládě

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Opoziční ČSSD vyvolá kvůli amnestii vyhlášené prezidentem Václavem Klausem a schválené premiérem Petrem Nečasem (ODS) hlasování o nedůvěře vládě. Oznámil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. ČSSD podobu a rozsah amnestie odmítá. Podle Sobotky je nepřijatelná, nespravedlivá a pobuřující.

„Pokládáme za skandální fakt, že amnestie osvobodí aktéry velkých hospodářských kauz včetně tunelování bank i firem, podvodů při privatizaci či miliardových daňových úniků,“ uvedl předseda nejsilnější opoziční strany.

Je podle něho neuvěřitelné, že Nečas neodmítl takovou amnestii podepsat. Amnestie budí podezření, že byla účelově prosazena proto, aby učinila tlustou čáru za podvody a kauzami, které mají počátek v divoké privatizaci 90. let,“ dodal Sobotka.

Prezident Václav Klaus své rozhodnutí hájí. „Že bude taková věc jako amnestie kritizována, bylo očekávatelné. Nekritizovatelná by byla jen neamnestie, ale i v tomto případě jsem byl dlouhá léta kritizován za to, že jsem žádnou amnestii neudělil,“ uvedl Klaus pro deník Dnes. Vyjádřil se i k výhradám soudce Kamila Kydalky, který se zabýval mimo jiné případem H-Systému: „Je-li například amnestován „trest odnětí svobody ve výměře nepřevyšující jeden rok“, pak je naprosto jasné, že se to netýká ani žádných „závažných zločinů hospodářských“, ani různých slavných „mediálních kauz ve vztahu ke korupci.“

TOP 09 dává od amnestie ruce pryč

Kritická je k amnestii i vládní TOP 09. V dnešním usnesení předsednictva strany se uvádí, že vláda o amnestii nejednala, ministři za TOP 09 nebyli předem informováni a dozvěděli se o ní až z Klausova projevu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) takový postup hájil. Premiér podle něj vládu předem o prezidentské amnestii, kterou kontrasignoval, neinformoval kvůli jejímu utajení. Stejně podle něj postupovali bývalí premiéři Václav Klaus a Josef Tošovšký při amnestiích prezidenta Václava Havla.“Nebylo ale možné zadávat nějaké zkoumání osob, kterých se týká, protože by hrozilo prozrazení,“ řekl Blažek. Kdyby se o amnestii vědělo předem, vedlo by to podle něj k neklidu ve věznicích.

Podle vedení TOP 09 je rozsah amnestie nešťastný. „Problematizuje práva poškozených a zavdává příčiny ke spekulacím, že poskytla ochranu skutečným zločinům, místo aby pouze prominula bagatelní trestné činy,“ stojí v usnesení TOP 09.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc ale soudí, že také ministři za TOP 09, když zůstávají ve vládě, za rozhodnutí premiéra převzali odpovědnost. Sobotka podotkl, že TOP 09 má jednoduchou možnost z vlády odejít nebo hlasovat pro nedůvěru.

Čtěte také:

Schwarzenberg: Klaus nezklamal, amnestií pomohl očistit největší skandály

ČSSD: Amnestie? Dárek Klausovým kamarádům z 90. let

Blažek: Technicky propouštění funguje dobře

Věznice do dnešního poledne propustily na základě prezidentské amnestie 2927 odsouzených. Soudci již pravomocně rozhodli o propuštění 3687 lidí, řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva by měla nápravná zařízení dohromady propustit přes 7000 vězňů.

amnestie (čtk)amnestie (čtk)|ctk

„Jsme s průběhem spokojeni, a očekáváme, že ještě dnes v noci a zítra během dne (v pátek) bude probíhat propuštění odsouzených na svobodu,“ uvedl Blažkův náměstek Daniel Volák. Také podle Blažka zatím technicky vše funguje dobře. Vězeňská služba pak podle svého generálního ředitele Petra Dohnala propouští vězně nepřetržitě, musela se ale vyrovnávat i se složitějšími situacemi. Například převážela 30 odsouzených z vězeňských nemocnic do civilních.

Předseda pražského městského soudu Jan Sváček pak upozornil, že soudci budou mít po rozhodování o propuštění vězňů před sebou ještě zhruba dvě třetiny práce. Budou muset začít jednat o lidech s krátkými podmíněnými a alternativními tresty.

Právníci: Poškození v některých případech se nedomůžou škody

Prezident Václav Klaus také v rámci amnestie nařídil zastavit trestní stíhání, která trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení. Týká se to i některých hospodářských kauz s vysokou škodou. Vzápětí se proto ze strany veřejnosti a některých právníků objevily obavy, že se poškození v těchto případech nedomůžou náhrady škody.

Blažek proto dnes uvedl, že Česká advokátní komora bude těmto poškozeným poskytovat bezplatnou právní pomoc. Pomůže také dalším lidem, kteří si nebudou jisti, zda se jich amnestie dotýká.