ČSSD vyzvala Sobotku k rezignaci, ten odmítl. Vyjednávat o vládě ale nebude

Předseda ČSSD Bohoslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohoslav Sobotka Zdroj: ctk

Předsednictvo sociální demokracie na dnešním zasedání vyzvalo předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby odstoupil z funkce. Sobotka odmítl, nechce prý, aby strana přišla o autonomii a byla pod vlivem zemanovců. Širší vedení ČSSD ale Sobotku vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu, kde ho nahradil bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

„Předsednictvo ČSSD vyzývá předsedu Bohuslava Sobotku, aby přijal přímou osobní a politickou odpovědnost za historicky nejhorší výsledek ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a rezignoval neprodleně na funkci předsedy ČSSD,“ stojí v usnesení, které navrhl brněnský primátor Roman Onderka. Hlasovalo pro něj 20 ze 33 členů předsednictva.

Sobotka výzvu odmítl. „Nebudu rezignovat na základě dnešní výzvy, kterou přijala většina členů předsednictva v hlasování, protože chci na půdě sociální demokracie i nadále hájit hodnoty, kterým věřím. A mezi ty patří nejenom otázka určité slušnosti, elementárního dodržování pravidel, ale také nezávislé sociální demokracie,“ uvedl. Dodal, že by nechtěl, aby zemanovci nebo prezident Miloš Zeman ovlivňovali autonomní politickou stranu.

Jako předseda odpovídá sjezdu strany nebo může být odvolán v tajné volbě ústředního výkonného výboru, připomněl. Pokud se ÚVV sejde a takové rozhodnutí přijme, je ho Sobotka připraven respektovat.

Stranu poškodil postup Haška

Šéf ČSSD vyjádřil názor, že stranu ve volbách poškodila nejednotnost, kvůli níž prý řada voličů váhala, zda dát sociálním demokratům hlas. „Jsem přesvědčen, že k tomu, že nás lidé ve volbách vnímali jako nejednotnou politickou stranu přispěl i postup Michala Haška, Jeronýma Tejce a dalších na jednání ústředního výkonného výboru,“ připomněl srpnové hlasování ÚVV, kde se původně formální potvrzení jeho kandidatury na premiéra změnilo v ukázku rozporu v ČSSD.

V tajné volbě proti Sobotkovi tehdy hlasovalo 51 ze 151 členů širšího vedení. Objevily se spekulace, že šlo o Haškem vedený pokus Sobotku zbavit funkce. Hašek to ale popřel.

„Už tehdy jsem byl ale informován o tom, že ať už volby dopadnou jakkoliv, okamžitě po volbách přijde další pokus, abych byl odstraněn z čela sociální demokracie,“ prohlásil Sobotka. Podobný pokus, který pokládá za velkou chybu, by podle něj pravděpodobně přišel, i kdyby strana ve volbách získala 25 nebo 27 procent hlasů. Má za to, že dnešní výzva předsednictva poškodí důvěru části veřejnosti.

Sociální demokracie ve volbách zvítězila, dostala 20,46 procenta hlasů a má ve Sněmovně 50 poslanců. Na vytvoření plánované menšinové vlády s podporou komunistů to ale nestačí.

Text usnesení předsednictva ČSSD:

Předsednictvo ČSSD schválilo na svém dnešním zasedání 20 hlasy (9 hlasů bylo proti a 1 se zdržel hlasování) toto usnesení: Předsednictvo ČSSD neschvaluje vyjednávací tým schválený Politickým grémiem ČSSD dne 26.10. 2013. Předsednictvo ČSSD pověřuje vedením jednání o sestavení Vlády ČR Michala Haška a určuje vyjednávací tým k jednání o sestavení vlády ve složení: Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Jeroným Tejc a Milan Chovanec.

Dnešní Předsednictvo zároveň přijalo na svém zasedání tuto výzvu: Předsednictvo ČSSD vyzývá předsedu Bohuslava Sobotku, aby přijal přímou osobní a politickou odpovědnost za historicky nejhorší výsledek ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR a rezignoval neprodleně na funkci předsedy ČSSD.

O výzvě se hlasovalo po jménech, pro hlasovalo celkem 20, proti 13 členů Předsednictva. Jmenný seznam, jak kdo hlasoval je zde:

VlastaBohdalováANO KarelBřezinaNE RichardDolejš NE PetrDolínek ANO JaroslavDrozd ANO RichardFalbr NE LenkaFojtíkováANO AlenaGajdůškováNE MichalHašek ANO PetrHulinskýANO MilanChovanecANO LenkaKadlecováANO PetrKrčál NE MartinNetolickýANO RomanOnderkaANO HanaOrgoníkováNE JiříPetrů NE IrenaRopkováANO JiříRozbořilANO AdamRykala ANO ZdeněkSeidl ANO RadekScherferANO BohuslavSobotkaNE MartinStarec NE ZdeněkŠkromachANO MilanŠtěch NE MilanUrban ANO JanaVaňhováANO PetrVícha NE VáclavVotava NE MarkétaWernerováANO LubomírZaorálekNE JiříZimola ANO

Předseda ČSSD B.Sobotka se rozhodl tuto výzvu odmítnout s tím, že žádá, aby o tak významné záležitosti rozhodl Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok