ČSSD zmařila Čunkovu snahu o post ve vedení Senátu

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: E15

Lidovec Jiří Čunek nebyl ani na druhý pokus zvolen místopředsedou Senátu. Podle KDU-ČSL jde v podstatě o porušení dohody mezi frakcemi. Klub KDU-ČSL a nezávislých zřejmě bude muset najít nového kandidáta. Místopředsedy se již stali Alena Gajdůšková, Zdeněk Škromach (oba ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS). Zbývajícího čtvrtého místopředsedu bude horní komora volit až na prosincové schůzi.

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha před hlasováním uvedl, že sociální demokraté se nominací Čunka zabývali na zasedání svého klubu. „Zaznamenal jsem od svých kolegů ze Zlínského kraje poměrně negativní zkušenosti z ustavujícího zastupitelstva v tomto kraji. Výhrady vzneseny na klubu byly a členové klubu se samozřejmě po této diskusi nějakým způsobem rozhodnou,“ uvedl. Připomněl, že volby předsedy i místopředsedů Senátujsou tajné.

„Náš klub má absolutně volné hlasování. Bude-li pan Čunek zvolen, pak tedy bude zvolen. Když nebude zvolen, platí dohoda, že klub KDU-ČSL má právo na nominanta,“ dodal před hlasováním Vícha. Klub na protest proti Čunkově nominaci již dříve opustila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), která se o funkci místopředsedkyně Senátu ucházela neúspěšně.

Čunek měl ve vedení Senátu nahradit svého stranického kolegu Petra Pitharta, který už senátorský mandát letos neobhajoval.