ČSTV chce na Hušákovi vymáhat náhradu škody za Sazku

Aleš Hušák

Aleš Hušák

Aleš Hušák je podle Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) hlavním viníkem ztráty Sazky. V sobotu o tom rozhodla valná hromada svazu s tím, že organizace připraví proti Hušákovi žalobu o náhradu škody.

„Viníků ztráty Sazky je více. Patří mezi ně představenstvo i akcionáři, ale jeden nese zákonnou odpovědnost, to je předseda představenstva, generální ředitel pan Hušák,“ řekl předseda ČSTV Miroslav Jansta. „Každý se nějak podílel, ale někdo měl rozhodovací pravomoc a předával informace a to byl ředitel, který záměrně manipuloval s fakty a s čísly,“ dodal.

Požadovaná částka pravděpodobně přesáhne miliardu korun. „Nám vznikla škoda na akciích 950 milionů, ale budou tam další částky, které vznikly společnosti Sazka,“ vysvětlil předseda ČSTV. Svaz nemůže žalobu podat přímo, připraví ale podklady pro Sazku a následně iniciuje její podání představenstvem. K žalobě se přidá i Česká obec sokolská, která svou škodu vyčíslila na 400 milionů. Právní kroky zvažuje také Sdružení sportovních svazů.

Z Janstovy zprávy o Sazce vyplývá, že Hušák si jako generální ředitel a předseda představenstva v letech 2007 až 2011 včetně odměn vydělal téměř 275 milionů korun. Jeho průměrný měsíční příjem činil mezi roky 2007 a 2010 5,6 milionu korun.

Dění v Sazce za Hušákova působení začala vyšetřovat také policie. Podle společnosti T-Mobile totiž loterijní společnost zpronevěřila 230 milionů korun, které zákazníci mobilního operátora vydali na dobíjení kreditů. Firma na Sazku podala žalobu už loni v létě. Hušák obvinění v reakci pro ČTK odmítl.

Sazka se zadlužila kvůli výstavbě sportovní haly v pražských Vysočanech. Ta se několikanásobně prodražila, náklady dosáhly 21 miliard korun. Jansta uvedl, že bývalé vedení i v této tíživé finanční situaci rozhazovalo. „Nový vlastník během půl roku seškrtal náklady na provoz skoro o miliardu. Pokud bychom takto fungovali, tak jsme dokázali halu splatit a ještě si něco rozdělili,“ řekl. Jansta. Loterijní společnost v současnosti provozuje SAZKA sázková kancelář, společný podnik skupin PPF a KKCG.