ČT: Žalobci nepožádali soud o část důkazů proti Rittigovi

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: ctk

Vyšetřovatelé kauzy Oleo Chemikal spojené s podnikatelem Ivo Rittigem nepožádali o počítače a paměťová zařízení, které chtěli zabavit při zářijové domovní prohlídce u advokátky Karolíny Babákové. Při zásahu advokátní komora nesouhlasila s vydáním věcí policii, a zůstaly tak v její úschově. Kriminalisté však během patnáctidenní lhůty nepožádali soud o jejich vydání.

Podle žalobců by ale policisté u soudu neuspěli, protože nevěděli, o jaké soubory v počítačích požádat, když zařízení nemohli ani vidět, uvedla dnes Česká televize.

„Česká advokátní komora proto vydala věci paní advokátce zpět, tak jak jí nařizuje zákon,“ řekla ČT mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková. Podotkla, že letos komora eviduje celkem osm případů, kdy policisté věci právníkům zapečetili, ale potom už o ně soud nepožádali. Babáková domovní prohlídku považuje za šikanu své kanceláře.

Nedokonalý zákon

Podle žalobců vinu nese nedokonalý zákon. Soudu by totiž museli přesně označit soubory a dokumenty, o které mají zájem. Bez souhlasu advokátní komory ale nemohou do počítače vůbec nahlédnout, což přesné určení znemožňuje. „Domnívám se, že v tomto smyslu právní úprava je svým způsobem nelogická a je potřeba tuto úpravu pozměnit,“ řekla ČT vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Ta navrhuje, aby se zástupci advokátní komory s obsahem zabavených materiálů seznámili a aby měl tutéž povinnost i soud. „Bude potřeba, aby se soud, který o důkazech rozhoduje, měl povinnost seznámit se všemi důkazy, tyto vytřídil a předal nám ty, o kterých se domnívám, že jsou důkazy ve věci,“ uvedla.

Policie obvinila v kauze Oleo Chemical deset lidí z praní špinavých peněz, krácení daní a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle policie vyvedli z Oleo prostřednictvím smluv na poradenství téměř 20 milionů korun do firmy Cokeville Assets spřízněné s Rittigem, a stát tak připravili o 3,7 milionu korun na daních.

Dokument: Ivo Rittig u výslechu vyloučil, že by uplácel politiky