CzechInvest loni zařídil investice za 48 miliard korun

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Státní agentura CzechInvest loni zprostředkovala přímé domácí a zahraniční investice za téměř 48 miliard korun. Oproti roku 2012 je to dvakrát víc.

Investice, která státní agentura získala, pomohou vytvořit přes deset tisíc nových pracovních míst. K nejaktivnějším investorům v ČR patřili v roce 2013 ti domácí. Nejvíce zahraničních investic do země loni přišlo z Německa, uvedla agentura CzechInvest.

„V případě CzechInvestu bych chtěl obnovit jeho fungování v původním slova smyslu, to znamená, že by měl mít těch osm zastoupení ve světě, kde by získával investice,“ prohlásil již dřívě ministr průmyslu Jan Mládek.

Ten včera odvolal pověřeného ředitele druhé agentury CzechTrade Zdeňka Vališe. Agenturu dočasně povede Milan Ráž, který dosud v agentuře působil v pozici ředitele sekce služeb pro exportéry. Ministerstvo na pozici šéfa CzechTrade vyhlásí výběrového řízení. Potvrdil to dnes ministr Mládek.

„Tam byla neuspokojivá situace, protože tam dva roky byl člověk, který byl ředitelem sekce na ministerstvu na dvoutřetinový úvazek a na plný úvazek ředitelem CzechTrade, což bylo neúnosné,“ uvedl Mládek. Výběr nového ředitele chce ministr konzultovat například se Svazem průmyslu a dopravy.