CzechInvest přitáhl nejvíc investic za posledních šest let. Míří do Soulu

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty

Závod břeclavského Gumotexu Tanex Plasty Zdroj: ctk

Agentura CzechInvest avizuje po prvním kvartálu rekordní výsledek. Za tři a půl měsíce letošního roku přitáhla do Česka investice ve výši přes 54 miliard korun. Při pohledu na statistiky jde o nejlepší výsledek agentury za posledních šest let. Novinkou je i plánované zřízení pobočky v Jižní Koreji. Důvodem je rostoucí zájem místních firem o investování v Česku.

Neuplynul ani celý první kvartál a CzechInvest zprostředkoval v Česku investice v objemu 54,114 miliardy korun, které vytvoří více než 9600 pracovních míst. Pro srovnání, za celý loňský rok se mu podařilo přitáhnout investice ve výši 48 miliard korun. Období 2008 až 2012 vykázalo ještě horší výsledky.

I kvůli úspěchu se teď chystá expanze agentury. Cílem je Jižní Korea. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka CzechInvest dokončuje přípravu velké investice z Koreje. MPO také plánuje zřízení nového zahraničního zastoupení v Soulu.

„Korea je velmi silná destinace a čím dál silnější. My jsme už před pár lety uvažovali o tom tam zřídit zastoupení. Nedalo se to ale z více důvodů. Říkalo se, že je to pozdě, protože Hyundai už je tady, ale není to pozdě. Čeká nás další vlna, doufejme, korejských investic,“ řekl Ondřej Votruba, pověřen vedením CzechInvestu.

Investice, které přitáhl CzechInvest
Rok 2008 2009 2010 2011 2012 2013 leden - duben 2014
Výše investic (v mld. KČ) 25,9 14,1 14,6 31,7 20,4 47,9 54,1

statistika investic CzechInvest

Řeči o korejských investicích nestojí na vodě. Ministr průmyslu a obchodu naznačil proč. „V Koreji je celá řada příležitostí. CzechInvest v tuto chvíli finalizuje velkou investici z této země. Já doufám, že už ty poslední kroky budou úspěšné,“ naznačil Mládek.

Podle indicií mněl na mysli výstavbu závodu v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Tam o investici uvažuje jihokorejský výrobce pneumatik Nexen. Firma to potvrdila na konci března. Konečné rozhodnutí ale ještě nepadlo. Investice by přinesla zhruba 2000 nových pracovních míst.