Další krize v pražské koalici, premiér Nečas mírní vášně

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Na pražské radnici to opět vře, primátor Bohuslav Svoboda v úterý kvůli neshodám předčasně ukončil jednání rady. TOP 09 hrozí odchodem z koalice. Premiér Petr Nečas dnes po jednání vlády uvedl, že destabilizace pražské koalice nepřinese nic ani ODS ani TOP 09.

Důvodem aktuální koaliční roztržky je podle šéfa klubu ODS Ondřeje Pechy materiál, který se týká reorganizace magistrátu. Jeho předkladatel je ředitel magistrátu Martin Trnka. „Domlouváme se na něm několik měsíců, v úterý ještě nebyl dopracovaný, a tak primátor jeho projednávání zastavil,“ sdělil serveru E15.cz Pecha.

Dodal, že náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) pak vetoval materiály, které do rady předkládala radní za ODS Aleksandra Udženija. Její dokumenty řešily uplatnění předkupních práv k pozemkům. Po vetu schůzi primátor ukončil.

Podle předsedy zastupitelského klubu TOP 09 Jiřího Vávry koaliční partner odmítá spolupracovat. „ODS shodila pod stůl dlouho projednávané materiály,“ sdělil serveru lidovky.cz. „Koalice je ve vážné krizi. Musíme zvážit další kroky,“ řekl. Rozhodnutí podle něj patrně padne na klubu TOP 09 po čtvrtečním zasedání zastupitelstva. Podle náměstka Hudečka koalice již dlouho řeší problémy, které zdědila po svých předchůdcích. „Ne vždy panuje stoprocentní shoda na jejich žešení, což se stalo i tentokrát,“ poznamenal k roztržce.

Magistrátní vášně se snažil dnes zmírnit premiér Nečas. „Jsem v kontaktu s primátorem Svobodou. Pevně věřím, že situace, která tam vznikla, bude vyřešena. Destabilizace by nepřinesla nic Praze ani občanům,“ poznamenal.

Pražská koalice momentálně vede smírčí řízení. V rámci smírčího řízení je podle představitelů TOP 09 koaliční smlouva otevřená a z jednání může vyplynout dodatek nebo přímo změna koaliční smlouvy.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (vpravo) a generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát, poté co symbolicky naplnili vozík zeminou u příležitosti vytěžení posledního kubíku na stavbě tunelového komplexu Blanka. Slavnostní ukončení ražby se uskutečnilo 5. září v Praze. Na akci aktivisté z občanského sdružení Pražské fórum rozvinuli transparent s nápisem "Tunel lží" (v pozadí).Pražský primátor Bohuslav Svoboda (vpravo) a generální ředitel společnosti Metrostav Pavel Pilát, poté co symbolicky naplnili vozík zeminou u příležitosti vytěžení posledního kubíku na stavbě tunelového komplexu Blanka. Slavnostní ukončení ražby se uskutečnilo 5. září v Praze. Na akci aktivisté z občanského sdružení Pražské fórum rozvinuli transparent s nápisem "Tunel lží" (v pozadí). | ctk

Dlouhodobě se nedokáže shodnout na čtyřech problematických bodech. Jedná se o otázky kolem dostavby a financování tunelu Blanka, které jsou podle Vávry nejzávažnější. Dále jde o odkup podílu v Pražské plynárenské, financování dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů.

„Jsem přesvědčen o tom, že kolice mezi ODS a TOP 09 funguje nejlépe za celou dobu její existence, a jsme přesvědčeni o tom, že je to nejlepší možné, co v současnou chvíli Praha má. Manželé se občas hádají, ale funguje to pořád dál,“ uvedl ke smírčímu řízení primátor Svoboda. Část sporných bodů už podle něj koalice vyřešila.

„Jde o normální pracovní věci a topka zvolila variantu předložit je k intenzivnějšímu dohodování. Otázka Pražské plynárenské už je stoprocentně vyřešena, TOP 09 akceptovala náš požadavek, že nákup akcií Plynárenské bude podmíněn vypracováním znaleckého posudku na cenu,“ sdělil serveru E15.cz Svoboda.

Zastupitelský klub ODS navíc v úterý večer podle Pechy ale otevřel další dohodovací řízení ohledně reorganizace a parkovacích zón, jejichž zavedení rada minulý týden odložila. „Krizovou situaci bych z toho nevyvozoval, snad to budeme schopni vyřešit,“ uvedl.

: